Smažte nám polovinu dluhů, vzkázala prostějovská textilka bankám

Prostějov – Největší tuzemský výrobce oděvů OP Prostějov zavře kvůli dluhům každou třetí prodejnu. Firma loni prodělala 400 milionů korun. Navíc podle deníku E15 chce po financujících bankách, aby jí smazali polovinu dluhů. Za to manažeři firmy zajistí fungování podniku a splácení zbylých půjček. O tom, zda banky na podmínku přistoupí, se rozhodne v nejbližších dnech. Pokud odmítnou, skončí OP Prostějov nejspíš v konkurzu.

Podle E15 není OP Prostějov se svou žádostí bez šance. Česká spořitelna, která je lídrem konsorcia financujícího podnik, se totiž k navrhovanému řešení staví kladně. Na stanoviska zbylých finančních domů se čeká. Firma přitom potřebuje souhlas alespoň dvou.

„Možností, jak řešit situaci, je několik, toto je jedna z nich,“ potvrdil mediální zástupce firmy Marek Pražák. Plán vedení na záchranu firmy počítá se dvěma variantami. Buď s postupným umořováním dluhů, nebo s rozprodejem společnosti.

Pomůže restrukturalizace?

Přežití OP Prostějov má umožnit také rozsáhlá restrukturalizace. Hospodářské noviny přišly s informací, že se vedení podniku chystá uzavřít každou třetí prodejnu. Právě nepřiměřeně velká prodejní síť totiž firmu zatěžuje velkými ztrátami. Nyní provozuje OP Prostějov 84 obchodů, profitabilní je ale podle generálního ředitele Jiřího Tuvory jen třetina z nich.

Nezbytnou podmínkou pro odvrácení bankrotu je nicméně také dostatečný počet zakázek. Firma musí během necelého měsíce přesvědčit zahraniční klienty, aby si u ní nechali ušít své aktuální kolekce. „Je pro nás životně důležité, aby si u nás výrobu zadali. Musím jim dát jistotu, že tady firma bude i za půl roku,“ vysvětlil Tuvora. Přesvědčit majitele evropských módních značek, aby svěřili výrobu zadlužené společnosti, podle něj ale rozhodně nebude jednoduché.