Senioři si připlatí za sociální služby. Začala platit nová vyhláška

Události: Domovy pro seniory mohou nově za jídlo a ubytování účtovat až o pětinu víc (zdroj: ČT24)

Po osmi letech se zvyšují maximální úhrady za poskytování sociálních služeb. Domovy pro seniory si tak budou moci za jídlo a ubytování od klientů účtovat až o pětinu víc. Nová vyhláška platí od začátku března.

Mnoha domovům se do značné míry uleví. Například v Domově pro seniory Chodov se dosud museli vejít do 170 korun za den, což bylo podle ředitelky v posledních letech stále složitější.

„Museli jsme v podstatě přistoupit k úsporným opatřením, co se týče salátů, kompotů, nemohli jsme tolik zařazovat ryby nebo jogurty,“ vysvětluje ředitelka Ilona Veselá. Od dubna proto chtějí úhradu zvýšit. 

V případě celodenní stravy uvažují o dvaceti korunách, přičemž možná maxima jsou po změně vyhlášky ještě vyšší. Zvedají se totiž také i úhrady za ubytování.

K podobnému kroku plánují přistoupit i další zařízení. Například v Domově pro seniory Elišky Purkyňové uvažují, že zdraží o deset korun na jídlo a pět korun na pobyt. „U pobytu rostou energie a u toho jídla je to asi jasné,“ uvedla ředitelka domova Eva Kalhousová.

Zároveň ale bude dál platit, že klientům musí zůstat z jejich příjmů alespoň patnáct procent.

Poskytovatelé se také musí s klienty předem domluvit. „Je obvyklé, že to navýšení nejdřív komunikují poskytovatelé se samotnými uživateli služeb,“ říká náměstek ministra práce a sociálních věcí Jan Vrbický (nestr.).

Navýšení úhrad v sociálních službách
Zdroj: ČT24