S žádostí o příspěvek z programu COVID - Nájemné uspěla za čtyři týdny tisícovka uchazečů

Události: Úspěšnost žádostí v programu COVID – Nájemné (zdroj: ČT24)

Nájem patří u řady firem mezi jejich největší náklady. Proto uvítaly program COVID - Nájemné, který jim má pomoci zmírnit koronavirové trable. Za čtyři týdny jeho platnosti dostala příspěvek – celkem ve výši 130 milionů korun – tisícovka uchazečů. Někteří si však stěžují na vysokou administrativní náročnost spojenou s podáním žádostí.

Síť knihkupectví Kanzelsberger musela na několik měsíců uzavřít své pobočky. Současné chladnější léto sice knihkupcům přeje, ale jarní propad v prodeji jim jen tak nevyrovná. Příspěvek na nájem 67 obchodů proto potřebují. 

„Žádáme u velké většiny z nich, protože bych řekl, že COVID - Nájemné je z našeho pohledu ten nejzásadnější příspěvek,“ uvedl spolumajitel této sítě Jan Kanzelsberger.

Lhůtu pro žádosti je možno prodloužit

Celkem tak budou žádat až o osm milionů korun. Pokud tedy stihnou zajistit všechny potřebné dokumenty. „To bych viděl jako důvod, proč ten program ještě není tolik čerpán. Protože i nám se podařilo podat teprve žádost na dvě prodejny – vlastně za tři neděle,“ řekl Kanzelsberger.

Resort průmyslu zatím proplatil ze žádostí asi dvě a půl procenta. Zatím vyplatil peníze zhruba tisícovce příjemců, asi 1300 jich čeká na kontrolu. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvádí, že by neměl být problém lhůtu pro uchazeče o měsíc dva prodloužit. A to vzhledem k významu příspěvku pro žadatele.  

Podnikatelé mohou žádat o pokrytí části nájemného za duben, květen a červen. Ministerstvo zprovoznilo stránku s odpověďmi na nejčastější dotazy podnikatelů. 

  • Počty žádostí
  • Rozpracované ze strany žadatelů                          3854
    Podané                                                                             1320
    Potvrzené a vyřízené ze strany MPO                     1029
  • COVID - Nájemné v milionech korun
  • Proplaceno                                      131 
    Ukončené žádosti                         161 
    Rozpracované žádosti                617 
  • Zdroj: MPO

Opozice kritizuje složitost, program přišel pozdě

Opoziční strany kritizují složitost žádostí a opožděnost programu. 

„Z těch několika nástrojů, které vláda vymýšlela, se kterými přicházela, se některé chytly více, některé méně. Bohužel ty z ministerstva průmyslu byly ty méně úspěšné. A často je to dáno tím, že měla vysokou administrativní náročnost,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Členka hospodářského výboru za TOP 09 Helena Langšádlová pak uvedla, že návrh sám o sobě není špatný, ale přišel pozdě. 

Podnikatel Jan Kanzelsberger už má svou první žádost schválenou. Novinka přišla z ministerstva už po týdnu. „To velmi kvituji na rozdíl od programu COVID - úvěry, které se nepovedly,“ řekl. 

Sám věří, že se situace v obchodech brzy vrátí do normálu a novinky, které bude sledovat, budou zase jen ty knižní.