Práce je dost a mzdy rostou. Lidé ekonomice rekordně věří, firmy však začínají pochybovat

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se v lednu meziměšíčně zvýšila o 2,3 bodu na 112,3. Dosáhla tak rekordní úrovně. Naopak u podnikatelů klesla o 0,6 bodu na 96,9. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu. Česká bankovní asociace zároveň vydala aktualizovanou prognózu, kde mírně zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 3,3 ze 3,2 procenta.

Tuzemská ekonomika vstupuje do nového roku v optimistickém duchu, komentoval výsledky hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. Zejména vyzdvihl, že důvěra spotřebitelů se dostala na svou nejvyšší úroveň v historii. I průměr za celý minulý rok byl nejvyšší za posledních dvacet let, zdůraznil. 

Tento vývoj přikládá příznivému vývoji trhu práce, tedy nízké nezaměstnanosti a postupně rostoucím mzdám. Ekonom očekává, že to tak bude pokračovat i letos. To potvrzuje i aktuální šetření ČSÚ mezi spotřebiteli, z něhož vyplynulo, že se pro období příštích dvanácti měsíců snížily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace.

Pro spotřebitele je situace na trhu práce velmi příznivá, uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Z pohledu spotřebitelů roste jistota udržení si práce, případně nalezení nového pracovního místa, a to vše je doprovázeno rychlejším růstem mezd, připomněl. 

Toto rozložení karet se podle něho v dohledné době nebude měnit a spotřebitelská poptávka by tak měla zůstat velmi silná i na počátku roku 2018. „Obecně by měla být stěžejním tahounem růstu české ekonomiky v celém letošním roce,“ zdůraznil Jáč.

Důvěra podnikatelů meziměsíčně klesla v průmyslu a ve stavebnictví, naopak se zvýšila v obchodu a ve službách.

Za hlavní bariéru růstu považují průmyslové podniky nedostatek zaměstnanců (uvedlo to 33 procent respondentů). Necelá třetina (29 %) je znepokojena i nedostatečnou poptávkou.

Podnikatelé očekávají v příštích třech měsících snížení tempa růstu výrobní činnosti a zvýšení zaměstnanosti. Ukazatele očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou v meziměsíčním srovnání téměř stejné. Podnikatelé odhadují zajištění práce zakázkami na 8,6 měsíce, což je více než v předchozím čtvrtletí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zástupci stavebních podniků zhodnotili svou současnou celkovou poptávku po stavebních pracích hůře než v prosinci. Podnikatelé očekávají v příštích třech měsících zvýšení tempa růstu stavební činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti. Hlavní bariérou růstu produkce je nedostatečná poptávka, uvádí ji 41 % respondentů. Přibližně 22 % jich je omezeno nedostatkem zaměstnanců. 

Situace ve stavebnictví je specifická, uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Nadále trpí zejména nižším objemem zakázek a ani krátkodobý výhled není úplně příznivý. Nicméně v horizontu přibližně půl roku by se podmínky měly začít zlepšovat, což pravděpodobně odráží očekávání ohledně zvýšeného čerpání evropských dotací v letošním roce, dodal. 

Optimismus v obchodě a ve službách

Zástupci obchodních podniků očekávají pro období příštích tří i šesti měsíců zlepšení vývoje celkové ekonomické situace jejich firem.

Podnikatelé ve službách očekávají během příštících tří měsíců mírně vyšší poptávku. Předpokládají rovněž mírné zlepšení celkové ekonomické situace v období příštích tří i šesti měsíců.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hlavním tahounem letošního růstu tuzemské ekonomiky bude opět domácí poptávka, vcelku rovnoměrně rozložená mezi spotřebu a investice, informovala Česká bankovní asociace (ČBA). 

„Růst HDP se v roce 2017 pravděpodobně přiblížil 4,5 procenta. V dalších letech bude ekonomický růst záviset na zvyšování produktivity, což je současně velká šance pro modernizaci ekonomiky a přechod na nový model růstu založený na posunu k vyšší přidané hodnotě,“ řekla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Zamrazilová a Seidler o české ekonomice (zdroj: ČT24)

Letošní rok bude již pátým rokem v řadě přinášet hospodářský vzestup. Ekonomika sice neudrží tempo růstu roku 2017, ale i růst mezi 3 a 3,5 procenta bude podle ní při vysokém základu z minulého roku dobrým výsledkem. Exportní výkonnost bude i nadále páteří ekonomiky, o niž se mohou opírat domácí investice a růst mezd, dodala.

 V roce 2019 čeká ekonomiku další zpomalení, podle asociace by měla růst o 2,9 procenta. Nicméně růst těsně pod třemi procenty bude stále nad dynamikou nejvyspělejších evropských zemí. „Spotřeba domácností zpomalí ke tříprocentnímu růstu v návaznosti na zpomalení růstu mezd na přibližně pět procent. Napětí na trhu práce by se dále nemělo prohlubovat a inflace se shora přiblíží dvouprocentnímu cíli centrální banky,“ poznamenal ekonom České spořitelny Michal Skořepa.