Pohonné hmoty v Česku zlevnily, nafta v průměru skoro o padesátník

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají, v uplynulém týdnu paliva zlevnila o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,70 koruny, před týdnem byl dražší o 31 haléřů. Nafta zlevnila o 47 haléřů, v průměru nyní stojí 36 korun za litr. Vyplývá to z čerstvých údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pokles cen bude podle analytiků pokračovat i v příštím týdnu.

Ceny pohonných hmot klesají od poloviny července. V meziročním srovnání je nyní benzin zhruba o 1,70 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili asi o 1,20 koruny na litru více.

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu podle analytika XTB Jiřího Tylečka příznivě reagovaly na pokles velkoobchodních cen. „Zároveň vnímáme snížení marží rafinérií v případě obou nejběžnějších typů paliv,“ podotkl. Pozitivně podle něj působila i česká koruna, která posílila vůči euru.

Zlevňování bude pokračovat

Pohonné hmoty by podle analytiků mohly mírně zlevňovat i v následujících dnech. „Nafta se v průměru podívá hlouběji pod hranici 36 korun a benzin přiblíží na 37,50 korun za litr,“ uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek. Pokles cen ovšem podle něj bude postupně ustávat a začnou stagnovat. „Ke konci srpna se pak může trend dokonce otočit kvůli výraznému růstu cen ropy z posledních dnů,“ upozornil Lajsek. Zlevnění v příštích dnech očekává také Tyleček. „Cenový pokles by se mohl pohybovat okolo 20 až 30 haléřů na litr,“ odhadl. Rychlejší pokles předpokládá u nafty.

Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,30 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,35 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,55 koruny. Nafta se tam tankuje za 37,56 koruny za litr.