Paliva v Česku od minulého týdne opět zdražila, litr benzinu i nafty stojí přes 40 korun

Události: Zdražování pohonných hmot pokračuje (zdroj: ČT24)

Zdražování pohonných hmot pokračuje, litr benzinu i nafty již stojí přes 40 korun. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 40,48 koruny, před týdnem byl o 43 haléřů levnější. O 1,34 koruny na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 40,22 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků zdražování paliv v nejbližší době neskončí, přičemž poroste zejména cena nafty. Odůvodňují to hlavně zdražením ropy kvůli vyšší poptávce a omezeným kapacitám rafinérií.

Paliva postupně zdražují zhruba od konce letošního května, dražší byla naposledy na konci loňského roku. Nejdražší paliva nadále nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 41,59 koruny. Nafta se tam tankuje za 41,22 koruny za litr.

Naopak nejlevnější benzin natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr v průměru za 40,02 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 39,90 koruny.

Ceny podle analytiků ještě porostou

„Negativně stále působí ceny ropy, které tento týden dosáhly nejvýše od minulého listopadu. Ropa Brent dokonce atakovala úroveň 96 dolarů a americká ropa WTI pak úroveň 92 dolarů. Ceny ropy stále tlačí panika na trhu, která vznikla po prodloužení dobrovolných produkčních škrtů Saúdské Arábie a Ruska až do prosince,“ sdělil analytik Purple Trading Petr Lajsek. Podle něj tak na trhu může vzniknout nejvyšší deficit ropy od roku 2007 – aktuálně by měla poptávka převyšovat nabídku o dva miliony barelů denně.

„Proti vyšším cenám ropy může zapůsobit snad jen další zvyšování úrokových sazeb v hlavních ekonomikách. Tento týden se pravděpodobně dočkáme zvýšení sazeb ve Velké Británii a Švýcarsku, minulý týden zvyšovala sazby Evropská centrální banka,“ dodal Lajsek.

Podle šéfa společnosti 4Trans Jaroslava Tona bude důvodem očekávaného růstu cen paliv i zvýšená poptávka po naftě kvůli jejímu topnému využití. V nadcházejících týdnech tak její cena nejspíš opět přesáhne cenu benzinu, sdělil Ton. Přitom ještě v červnu byla nafta levnější než benzin v průměru téměř o šest korun, připomněl Lajsek.

Podle CCS je benzin nyní o 2,02 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 3,93 koruny na litru více.