Paliva dál zlevňují, benzin je poprvé od konce července pod 38 korunami

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu se poprvé od konce července dostala pod 38 korun za litr. Za poslední týden natural zlevnil o 28 haléřů na 37,95 koruny. O 51 haléřů zlevnila nafta. Za litr dieselu teď řidiči dají průměrně 38,20 koruny, což je nejméně za poslední dva a půl měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Podle analytiků bude zlevňování pokračovat i v následujících dnech.

Nejlevnější benzin v Česku tankují řidiči v Jihočeském a Pardubickém kraji, kde je litr vyjde v průměru na 37,37 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 37,57 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v hlavním městě průměrně 40,02 koruny a stejné množství nafty 40,14 koruny.

Paliva v Česku zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. V meziročním srovnání je benzin téměř o 2,70 koruny levnější. Za naftu nyní motoristé platí v průměru skoro o 4,90 koruny méně než před rokem.

Pokles cen by dle analytiků měl pokračovat

Za poklesem cen pohonných hmot je podle analytika Purple Trading Petra Lajska hned několik faktorů, tím hlavním je vývoj na trhu s ropou. „Její cena padá již čtyři týdny za sebou a ropa Brent se chvílemi dostala pod úroveň osmdesát dolarů za barel. Je tak již o více než čtyři dolary níže než před propuknutím konfliktu na Blízkém východě,“ řekl Lajsek.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka je výhled do dalších dnů optimistický. „Cena ropy totiž opět klesá a nižší jsou také velkoobchodní ceny pohonných hmot, navíc posiluje česká koruna, takže ropa je v naší měně levnější. Ovšem je tady jeden důležitý faktor, který může zlevňování zhatit, a to je zasedání organizace OPEC+ na konci měsíce. Pokud se jeho členové domluví a sníží opět těžbu, tak na nižší cenu na čerpacích stanicích budeme moct zapomenout,“ míní Tyleček.