Palírnám chybí meruňky, koncem roku může mírně podražit meruňkovice

Palírnám chybí meruňky. Jejich nedostatek by mohl mít vliv na drobné zdražení pálenky, která se z nich vyrábí, potvrdil zástupce Unie destilatérů. Meruňkám zahrádkářů podle unie uškodily mrazy nebo kroupy, ovocnáři nevylučují ani houbové choroby. Nyní v palírnách kvasí třešně, těch je dostatek a kvalitu třešňových pálenek očekávají výrobci vysokou.

„Letošní rok patří k těm slabším. Nicméně extrémní neúrodou se netrpí. Jedinou výjimku představují meruňky. Ty pomrzly, a to nejen u nás, ale i v okolních zemích,“ popisuje Jakub Gottwald, tajemník Unie destilatérů, která sdružuje přes sedmdesát palíren a ovocných lihovarů v Česku.

„Palírny odebírají ovoce od zahrádkářů a u nich je letos úroda určitě horší. Domnívám se, že hlavně kvůli houbové chorobě, která stromy zasáhla, květy pak vypadají jako zmrzlé. Nevylučuju ale, že někde meruňky skutečně pomrzly. Jižní Moravu navíc zasáhlo krupobití,“ potvrzuje předseda Ovocnářské unie Ludvík Martin, podle kterého je obecně letošní úroda průměrná.

„Co se týká meruněk, ve vlastních sadech jsme na asi deseti procentech předpokládané úrody, což je asi deset tun. Ale ve srovnání s loňskem, kdy jsme neměli nic, je to o něco lepší. Zatím se nám daří i ve výkupu, ale stejně nedoženeme výpadek z minulého roku,“ navazuje ředitel pro zemědělskou výrobu lihovaru Rudolf Jelínek Jiří Koňařík.

Palírny hlásí nedostatek meruňek. Květy poškodily jarní mrazy (zdroj: ČT24)

„Letošní úroda je oproti jiným o pár týdnů opožděná kvůli chladnějšímu počasí na jaře. Bohužel úplně chybí meruňky. Pomrzly,“ říká Kamil Kutina, vedoucí provozu palírny Radlík u Prahy a místopředseda Unie destilatérů.

Výrazné zdražování alkoholu výrobci neplánují. Menší změny ale připouštějí. „Samotná úroda na ceny nemá až takový vliv. Výjimkou může být extrémní situace u meruněk,“ uvádí Gottwald. „Slabé roky jsou typicky saturovány těmi silnými, v nichž dokáží lihovary a palírny vyrobit destilát 'na sklad'. Je pravděpodobné, že drobné zdražení koncem roku proběhne. Půjde však o navýšení o nízké desítky procent,“ doplňuje tajemník Unie destilatérů.

Třešňovice by měl být dostatek

Nyní zpracovávají palírny především třesně. Ty vozí lidé třeba do pálenice Hnilica na Olomoucku. „Zákazníci zatím vozí převážně třešně. Kvalita letošní úrody v našem olomouckém regionu je dle stávajících poznatků velmi dobrá,“ říká Pavel Hnilica z pěstitelské pálenice Hnilica ve Velkém Týnci.

„Třešňové kvasy jsou nádherné a dá se očekávat vysoká kvalita třešňových pálenek,“ uvádí vedoucí provozu Moštárny a pálenice Veverka na Třebíčsku Alois Novák.

„V současné době sklízíme a zpracováváme třešně, ty už pomalu končí. U třešní v našich sadech je menší úroda, než jsme předpokládali, způsobená kombinací pozdních mrazů, chladného počasí a nedostatečného opylení, protože v době květu bylo chladno, větrno a deštivo,“ popisuje Koňařík.

„Lidé teď vozí třešně a višně. Zatím nám pěstitelé dovezli asi tři tuny ovoce. Minulý rok jsme touto dobou měli už zhruba deset tun,“ dodává Kutina s tím, že průměrná výtěžnost je jeden litr padesátiprocentní pálenky z deseti až dvaceti kilogramů ovoce v závislosti na cukernatosti.