Ostravskou huť ArcelorMittal zřejmě získá Liberty House. Evropská komise povolila převzetí

Britská společnost Liberty House je vhodný kupec několika hutí společnosti ArcelorMittal, rozhodla Evropská komise s tím, že její prověřování bylo rozsáhlé a důkladné a zohlednilo názory řady zainteresovaných stran. Komise proto povolila transakci, která se týká i oceláren v Ostravě.

„Komise došla k závěru, že nevznikají obavy týkající se ohrožení hospodářské soutěže,“ uvedla unijní exekutiva v tiskové zprávě. Prodej několika hutí je podmínkou, kterou Komise dala loni v květnu ArcelorMittal v souvislosti s akvizicí největší evropské ocelárny Ilva v Itálii.

Kromě ostravské huti tak skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodává ocelárnu v rumunském Galati a podniky v Itálii, Belgii, Lucembursku a Severní Makedonii.

Společnost Liberty House patří do globální skupiny GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Fungování oceláren by nemělo být závislé na financování ze strany původního majitele

Evropské komisi se příliš nelíbila původní podoba návrhu společnosti ArcelorMittal na způsob předání firem. Akvizice tam byla podle unijní exekutivy do velké míry závislá na vypůjčených penězích, včetně půjček od společnosti ArcelorMittal, a část kupní ceny byla závislá na výkonnosti aktiv. Navíc byla z původní verze návrhu vyňata určitá aktiva, k jejichž odprodeji se firma zavázala.

Firma ale následně svůj záměr významným způsobem upravila, a tak Evropská komise dospěla k závěru, že plán splňuje stanovené podmínky. Významně se například změnila podoba financování, Liberty House se kvůli nákupu zadluží mnohem méně. Fungování kupovaných oceláren tak nebude fakticky závislé na financování ze strany jejich původního majitele.