Odboráři ArcelorMittalu se bojí o budoucnost podniku. Případný kupec slibuje miliardové investice

Odboráři ArcelorMittalu opět jednali s možným kupcem (zdroj: ČT24)

Odboráři ArcelorMittalu opět jednali s možným majitelem o budoucnosti ostravských hutí. Během setkání probírali investiční plány společnosti Liberty House, která podle odborářů může podnik zadlužit. Případný kupec se ale odbory snaží uklidnit investicemi za stovky milionů eur. Jednání budou pokračovat.

Odboráři společnosti ArcelorMittal se s vedením britské Liberty House setkali už počtvrté přímo v Ostravě. Program středečního setkání byl stejný – obava o budoucnost podniku. Odbory nechtějí, aby společnost Liberty House v případě odkupu ostravskou huť zadlužila.

„Při poslední návštěvě nám ukázali strukturu. Máme obavu, že dluhopisy na nákup vydá firma, která v té struktuře bude nad námi a která nás potom může pohltit. Tím pádem tyto dluhy přenese na nás,“ řekl předseda odborářů ArcelorMittal Petr Slanina.  

„Chceme podrobnou analýzu“

Zástupci britské společnosti Liberty House se však snaží odboráře uklidnit. Ve středu jim naopak nabídli předběžný plán toho, do čeho by v případě odkupu ostravských hutí investovali. Počítá se s částkou až 750 milionů eur (19,4 miliardy korun).

Jakmile bude transakce hotová, máme v plánu provést stodenní analýzu. Ta prověří všechny možnosti, včetně toho, které investice mají potenciál.
John Bolton
generální ředitel Liberty House

Zatím ale není jasné, zda Liberty House společnost získá, protože prodej ArcelorMittal Ostrava od loňského října prošetřuje Evropská komise. Jasno mělo být do konce roku, britská společnost ale zatím stále odpovídá na dotazy komise. „Provádí detailní analýzu a zabývá se tím, zda firmy v budoucnu budou schopny konkurovat v Evropě,“ řekl Bolton.

Firma nicméně předpokládá, že rozhodnuto bude do konce dubna. Kvůli obavám o budoucnost ostravských hutí se odboráři obrátili i na premiéra Andreje Babiše (ANO). „Nemáme informaci, že by Evropská komise už o spojení rozhodla. Jsou tam podivné věci a my v tomhle směru chápeme obavy odborářů a určitě jsme s nimi na jedné lodi,“ řekl Babiš.

Jednání budou pokračovat

Odboráři se s vedením společnosti Liberty House domluvili na dalších společných jednáních, která by se měla konat častěji než doposud. „První schůzku máme domluvenou na 8. dubna a dneska jsme si teda řekli, že nebudeme mít takové prodlevy,“ doplnil Slanina. 

ArcelorMittal Ostrava patří mezi největší zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji. I s dceřinými společnostmi zaměstnává skoro sedm tisíc lidí. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství a je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Výrobky vyváží do více než čtyřiceti zemí světa.