ArcelorMittal Ostrava koupí britská Liberty House. Odboráři žádají urychlené jednání s novým majitelem

ArcelorMittal Ostrava koupí britská Liberty House - studio Ostrava speciál (zdroj: ČT24)

Huť ArcelorMittal Ostrava (AMO) koupí britská společnost Liberty House. ArcelorMittal jí prodá i své podniky v Rumunsku, Makedonii a Itálii. Cenu zúčastněné firmy neuvedly. Předseda odborové organizace ocelárny AMO a člen dozorčí rady podniku Roman Bečica řekl, že hned požádali vedení firmy o urychlený kontakt s někým ze společnosti Liberty. Chtějí tak objasnit klíčové záležitosti včetně zaměstnanosti ve firmě.

„Pro nás je důležité, jaká bude zaměstnanost, jaký ten partner má s námi výhled, to znamená investice, zdali zůstanou zachovány výroby minimálně v tom objemu jako dneska, jak se bude stavět k zaměstnancům, to znamená kolektivní smlouva a benefity z ní vyplývající, jak je schopný být konkurenceschopný v Evropě,“ řekl Bečica. Ostravští odboráři chtějí oslovit i odbory firmy Liberty, aby si mohli věci ověřit i z druhé strany.

Podle Josefa Středuly, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, nabyvatel huti nebudí důvěru. „Pokud zjistíme vážné prohřešky, může následovat jednoznačná odpověď v podobě výrazných akcí,“ dodal odborový předák. 

Ostravská huť patří mezi několik evropských podniků, které skupina ArcelorMittal musela prodat kvůli zachování hospodářské soutěže, protože kupuje největší evropskou ocelárnu, italskou huť Ilva. Skupina ArcelorMittal začala jednat s potenciálními zájemci o svou huť v Ostravě i další podniky v Evropě již v květnu.

Společnosti Liberty Steel prodá skupina ArcelorMittal konkrétně i své ocelářské podniky ArcelorMittal Galati v Rumunsku, ArcelorMittal Skopje v Makedonii a ArcelorMittal Piombino v Itálii. Za AMO to oznámila její mluvčí Barbora Černá Dvořáková a za Liberty House Martina Houšková.

Podmínkou pro uzavření této transakce je dokončení akvizice huti Ilva, schválení kupce Evropskou komisí a projednání s místními odborovými organizacemi a Evropskou odborovou radou ArcelorMittal.
Barbora Černá Dvořáková
mluvčí AMO

Prodávané podniky mají dohromady více než 12 500 zaměstnanců. „Touto operací se společnost Liberty stane jedním z hlavních hráčů ocelářského průmyslu na evropském kontinentu a upevní svou globální pozici v tomto odvětví,“ uvedla Houšková.

Černá uvedla, že jednání se zájemci o prodeji dalších továren, které jsou součástí kompenzací, dále pokračují. Jde o firmu ArcelorMittal Dudelange v Lucembursku a několik dokončujících linek v belgickém Lutychu.

Celková výrobní kapacita společnosti Liberty podle Houškové díky transakci vzroste na více než 15 milionů tun oceli ročně. „Zařazení těchto ocelářských center do portfolia společnosti Liberty více než zdvojnásobí celkovou výrobní kapacitu kovozpracujících podniků spadajících do jejího portfolia, která již nyní zaujímá silné postavení ve Velké Británii a Austrálii,“ uvedla Houšková.

Podle zástupců uskupení Liberty House „akvizice předních evropských hutí více než zdvojnásobí celosvětovou výrobní kapacitu společnosti.“ Firma v Británii dodává ocel a hliník pro automobilový, letecký průmysl a odvětví specializovaného strojírenství. Zaměřuje se také na stavební ocel, kterou nabízí v Austrálii. Skupina rovněž dodává ocel pro americký automobilový průmysl.

Analytik: AMO se může snáze dostat na zahraniční trhy

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak uvedl, že Liberty House je velká průmyslová skupina, kterou založil a vede miliardář Sanjeev Gupta, Brit s indickými kořeny.

„Při výběru tedy mohla sehrát roli určitá národní náklonnost mezi majiteli obou společností. Liberty House má zdroje na nákup prodávaných hutí, i když je nutné uvést, že pro skupinu je nákup relativně veliký. Proto si na nákup bude muset půjčit peníze,“ řekl.

Ocelářská kapacita Liberty House se podle něj nákupem zdvojnásobí. „Nový vlastník se určitě bude snažit o další rozvoj podnikání, takže zaměstnanci se nemusí obávat jeho dalších kroků. V minulosti už Gupta koupil řadu menších oceláren a zpracovatelů kovů. Tyto podniky revitalizoval a zajistil pokračování výroby. Liberty House patří ve Velké Británii mezi největší dodavatele komponentů pro automobilový průmysl, což by mohlo pomoct při vyjednávání kontraktů pro ostravské hutě,“ dodal Tomčiak.

Prodej AMO je ostře sledován

Prodej hutě sleduje česká vláda a dohlíží na něj Evropská komise. „Evropskou komisi bude zajímat, jestli továrna jede naplno a jestli se neredukují nějaké výrobní kapacity. To je podmínka,“ řekl již dříve Správce odděleného majetku v huti a její generální ředitel a předseda představenstva Ášók Patil.

Podmínka, že továrna musí být provozuschopná a konkurenceschopná, podle něj bude platit několik let a bude s tím souviset i zachování zaměstnanosti. „Pokud je podmínka provozu naplno a neomezování kapacit, tak samozřejmě lidé jsou k tomu potřeba,“ řekl Patil.

Ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) oznámené jméno kupujícího ostravských hutí nepřekvapilo. Schůzku se společností Liberty House neplánuje iniciovat, předpokládá, že se firma ozve sama. 

„Liberty House byla jednou ze dvou firem se kterou ArcelorMittal jednal, tou druhou byla British Steel, takže nás to nepřekvapilo. Mě to nepřekvapilo ani z toho úhlu pohledu, že firma patří do skupiny Gupta Group, která je indická, takže i toto mohlo sehrát nějakou roli. Předpokládáme. že nový vlastník se hutí ujme a bude pokračovat ve výrobě, tak jak je v podmínkách, které nařídila Evropská komise,“ uvedla Nováková.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců. V roce 2017 vytvořila AMO čistý zisk 3,2 miliardy korun, o 1,9 miliardy korun více než v roce 2016.