Obchodní dům Máj koupila od Tesca společnost Amádeus Real. Chce ho přestavět

Novým majitelem pražského obchodního domu Máj, který je v posledních letech známý jako My, se v pondělí stala developerská firma Amádeus Real. Koupila jej od skupiny Tesco. Za jakou cenu obchodní dům na Národní třídě získala, firma neuvedla.

Firma Amádeus Real po převzetí budovy počítá s rekonstrukcí, která by měla začít v druhé polovině roku 2020 a skončit o dva roky později. Hlavní funkcí Máje zůstane i po modernizaci provozování obchodů. Budova je památkově chráněná, což bude nutné při rekonstrukci respektovat, uvedla firma.

Výrazná budova na rohu ulic Spálená a Národní vznikla na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu architektů Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědské televizní věže Karel Hubáček.

Máj postavily dvě švédské firmy – SIAB a ABV Stockholm. Na fasádách Máje se uplatnil kontrast plně prosklené eskalátorové haly s nečleněnou věží nákladních výtahů z pohledového betonu. První zákazníky obchodní dům přivítal v dubnu 1975.

Dům má podle posudku hodnotu 171 milionů

Podle znaleckého posudku společnosti NSG Morison, který řetězec Tesco před rokem zveřejnil v obchodním rejstříku, činí hodnota nemovitosti po odečtení všech závazků zhruba 171 milionů korun. Tesco tehdy obchodní dům vyčlenilo do samostatné firmy.

Amádeus Real se tak stal jeho novým vlastníkem prostřednictvím získání stoprocentního podílu ve společnosti Department store Praha, která byla před nabytím platnosti finálních smluv součástí skupiny Tesco Europe B. V., uvedl mediální zástupce Amádeus Real Karel Samec.

Do konce května se podle něj skladba ani fungování obchodů patřících společnosti Tesco v Máji nezmění. Od června bude mít Tesco v obchodním domě již jen supermarket a menší prodejnu s potravinami a nový vlastník pronajme do zahájení rekonstrukce ostatní plochy jiným obchodníkům.

Nový vlastník spolupracuje s památkáři

Tesco už před časem uvedlo, že hledá nové využití pro své obchodní domy, které jsou sice v atraktivní lokalitách, ale jsou staré několik desítek let a musí se kompletně modernizovat. Amádeus Real tak například koupil před dvěma lety od Tesca obchodní dům v Plzni na Americké třídě.

Nový vlastník budovy na připravovaných návrzích její modernizace spolupracuje s pražskými památkáři, městským Institutem plánování a rozvoje (IPR) a autory původního návrhu stavby, architekty Martinem Rajnišem a Johnnym Eislerem, uvedl Tomáš Jícha z Amádeus Real.