Německo bude mít letos rekordní rozpočtový schodek 240 miliard eur

Letošní rozpočet Německa skončí rekordním schodkem 240,2 miliardy eur (6,2 bilionu korun). Souhlasil s tím Spolkový sněm, který schválil dodatečné zvýšení dluhu o 60,4 miliardy eur (1,6 bilionu korun). O zvýšení schodku požádal ministr financí Olaf Scholz (SPD) kvůli zvýšeným výdajům na zvládání následků pandemie nemoci covid-19.

Pro zvýšení schodku zvedlo ruku 370 poslanců, proti jich bylo 78 a 184 se hlasování zdrželo. Změnu podpořili zákonodárci z konzervativní unie CDU/CSU a ze sociální demokracie (SPD).

Proti byli liberálové (FDP), postkomunistická Levice a Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová. Zelení, kterým průzkumy dávají naději sestavovat po zářijových volbách vládu, se zdrželi.

Scholz v parlamentní debatě prohlásil, že zvýšení dluhu je nezbytné k podpoře celé společnosti během pandemie. Ministr financí, který je zároveň vicekancléřem, rovněž opakovaně ujišťoval, že německé hospodářství je dostatečně silné, aby zadlužení zvládlo.

Rekordní byl už loňský schodek

Loňský rozpočet skončil schodkem 218 miliard eur (5,6 bilionu korun), který byl nejvyšší v dějinách spolkové republiky. Na letošní rok plánoval Scholz deficit takřka 180 miliard eur (4,7 bilionu korun). Vzhledem k nepříznivému vývoji, do kterého započítal další náklady na pomoc podnikatelům a na nákup vakcín a také výpadky daňových příjmů, ale požádal o další zadlužení.

Od příštího roku chce Scholz tempo zadlužování zpomalit, počítá se schodkem 81,5 miliardy eur. O konečné podobě rozpočtu, kterou chce vláda připravit v létě, bude rozhodovat Spolkový sněm už v novém složení. V září zemi čekají parlamentní volby, po kterých by se k moci mohla dostat koalice Zelených, liberálů a Scholzových sociálních demokratů.