Nakoupit on-line, ale zboží si osobně vyzvednout. Přibývá Čechů, kteří nespoléhají na doručení

Události ČT: Češi nakupují stále více on-line, třetina si ale zboží vyzvedne osobně (zdroj: ČT24)

Tržby e-shopů v tuzemsku stabilně rostou, ukazuje to na sílící oblibu zákazníků nakupovat on-line. Stále více Čechů přitom volí osobní převzetí zboží. Ukázala to studie Asociace pro elektronickou komerci. Stejný trend potvrzují i sami obchodníci. Domů si nicméně lidé stále nechávají doručit objednávky ve více než dvou třetinách případů.

Osobních vyzvednutí postupně přibývá a roste i síť odběrných míst. Lidé volí tuto cestu, jak získat objednané zboží, zpravidla ze dvou důvodů. Jednak ušetří za dopravu, zároveň si mohou v podstatě sami určit, kdy si balíček vyzvednou, a nemusí čekat, kdy a jestli doručovatel zazvoní.

„Osobně si nejčastěji vyzvedávají elektroniku, jde o dražší položky, které nechtějí svěřit dopravci,“ přiblížila mluvčí druhého největšího e-shopu v Česku Mall.cz Pavla Hobíková. Postupuje tak u nich kolem poloviny zákazníků. Podobný podíl uvádí i Datart.

U některých on-line prodejců jako Alza či CZC si zákazníci sami vyzvedávají až tři čtvrtiny věcí. Více osobních odběrů v uplynulém roce eviduje polovina českých e-shopů.

Zkušenosti s poškozeným obalem i zbožím při přepravě

K osobnímu odběru může člověka dovést špatná zkušenost s doručovací službou. Studie Asociace pro elektronickou komerci ukázala nejčastější problémy, které mívají s dopravci i samotní obchodníci. Zkušenost s poškozením obalu mělo 45 procent z nich, s poničeným zbožím pak 43 procent. Stejný podíl prodejců také označilo opoždění dodávky.

Nejčastější problémy s dopravci
Zdroj: ČT24

„Je potřeba lépe plánovat a provázat informační systémy. Pakliže nebudou dopravci na toto reagovat, tak budou vznikat nové specializované společnosti typu Zásilkovna nebo budou e-shopy více využívat vlastní dopravy,“ poznamenal výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

U zákazníků rozhoduje také rychlost doručení. Asociace říká, že první den po objednání zvládne tři čtvrtě zásilek doručit třeba přepravce GLS nebo PPL. Česká pošta pak polovinu.

Rychlost doručení zásilky
Zdroj: ČT24