Na mobilním trhu není řádná konkurence, přiznal ČTÚ a chystá analýzu

Praha – Ve své zprávě dnes Český telekomunikační úřad přiznal, že na mobilním trhu není plná konkurence. Nyní proto chystá jeho analýzu a poté navrhne způsoby regulace. Ta může umožnit i vstup virtuálních mobilních operátorů, kteří by využívali sítě GSM nynějších operátorů a přitom by jim konkurovali.

Podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny existují na velkoobchodním trhu mobilního volání překážky ke vstupu nového operátora a tento trh plně nesměřuje k řádné hospodářské soutěži.

O vstup na trh v podobě virtuálního mobilního operátora se v minulosti pokoušelo několik firem. Nedohodly se ale s provozovateli mobilních sítí na podmínkách, za jakých by mohly infrastrukturu využívat. Podle odborníků šlo o obranu mobilních operátorů proti možné konkurenci.

ČTÚ podle svého předsedy Pavla Dvořáka ale dosud neměl prostředek, jak T-Mobilu, Telefónice O2 a Vodafonu zpřístupnění jejich sítí nařídit. Maloobchodní trhy úřad nereguluje vůbec.

Virtuální mobilní operátoři, kteří běžně fungují v řadě evropských zemí, by mohli zvýšit konkurenci na trhu a tlačit tak na pokles maloobchodních cen, které jsou podle odborníků v evropském srovnání vysoké.