Na instalaci klimatizace si musí Češi počkat do konce léta. Montážní firmy jsou přetížené

Kdo si teď koupí klimatizaci, do konce prázdnin ji nemusí mít namontovanou. Kvůli vysoké poptávce po klimatizacích jsou totiž montážní firmy přetížené. ČT to potvrdili dodavatelé klimatizačních systémů. Zákazníci tak musí čekat několik týdnů a některé firmy hlásí, že letošní zájem o montáž klimatizací je i několikanásobně vyšší než loni.

Instalaci nástěnných klimatizací mohou dělat jen firmy a technici s chladírenským osvědčením. „Většina montážních firem má nyní plno do září, zhruba u každé čtvrté či páté firmy lze domluvit montáž do měsíce,“ sdělil České televizi mluvčí TD metal Martin Koszegi. Podobnou situaci pozorují i ve firmě Klima Rapid.

„V sezoně, tedy v období přibližně duben–září, je čekací doba čtyři až šest týdnů,“ uvedla mluvčí Kristýna Woloszczuková. Jan Hodák ze společnosti Duoklima pak radí pořídit si klimatizaci ještě před začátkem letní sezony: „Pokud chce mít zákazník opravdu jistotu, že bude v létě klimatizovat, a má představu o konkrétní značce a typu, je dobré to začít řešit v březnu, nejpozději v dubnu.“

Některé montážní firmy hlásí i několikanásobně vyšší zájem o instalaci nástěnných klimatizací oproti minulým letům. „Stoprocentní nárůst poptávky pozorujeme celou letošní sezonu, která navíc začala o dva měsíce dříve, tedy v březnu,“ upřesnil Koszegi.

„Mohu říci, že za poslední tři roky se poptávka po instalaci klimatizačních jednotek viditelně zvedla,“ popsala situaci Woloszczuková. Jan Hodák tvrdí, že společnost Duoklima eviduje trvale rostoucí zájem o klimatizace od roku 2015. „Tržby nám rostou o třicet až čtyřicet ročně.“

Klimatizace už není luxusem jen pro vyšší střední třídu

Zástupci firem se shodují na tom, že za narůstající zájem o klimatizace můžou nejen vysoké teploty, ale také obecně lepší ekonomická situace Čechů. „Nástěnná klimatizace se dá při včasném vyřízení pořídit s montáží za dvacet až pětadvacet tisíc korun. Díky rostoucím platům se tak staly finančně dostupnými pro většinu obyvatel,“ popsal situaci Koszegi.

Tuto skutečnost potvrzují i jiné společnosti. „Klimatizační systémy se staly mnohem dostupnějšími a přestaly být považovány za ,luxus', který si může dovolit jen vyšší střední třída,“ dodala Woloszczuková.

Technici vyjíždějí stále častěji i do panelových bytů a rodinných domů. „Co se týká domácností, pak jsou to především panelové byty, kde jsou teď nesnesitelné teploty. Ale i rodinné domy, zvláště při rekonstrukci,“ doplnil Koszegi.

Nejvyšší poptávku po instalaci klimatizací evidují majitelé montážních firem ve městech – kvůli chybějící zeleni, rozpáleným ulicím a betonovým stavbám.

Podle prodejců je rekordní zájem i o mobilní klimatizace. Ty si mohou lidé zapojit bez odborného dohledu. Instalaci nástěnných klimatizací však mohou provádět pouze firmy a technici s chladírenským osvědčením. „Montáž musí provést firma s chladírenským osvědčením – klimatizace obsahují plyny poškozující ozonovou vrstvu a jedná se o elektrotechnickou instalaci, “ dodal Koszegi.