TÉMA

Klimatizace

Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel

Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|
Doporučujeme

Dobře se vyspat během tropické noci nemusí být sen. Deset rad, které pomohou

Jedním z největších zdravotních rizik při vlnách veder je nedostatek kvalitního spánku. Ale jak se vyspat, když je venku vedro i v noci?
12. 7. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

V Soběsukách na Plzeňsku vzplanul penzion, škoda je podle odhadu 35 milionů

V Soběsukách na jižním Plzeňsku začal večer hořet penzion. Oheň zasáhl celé první patro včetně krovů. Při požáru nebyl nikdo zraněn, čtyři lidé, kteří byli uvnitř, sami z objektu vyšli. Škodu hasiči předběžně odhadli na 35 milionů korun. Přestože byl podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara požár lokalizován, zásah na místě bude pokračovat až do rána.
23. 3. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá

Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.
10. 8. 2022|

Autobusům a tramvajím chybí klimatizace. Ve velkých městech cestující zchladí často i méně než třetina vozů

Ochlazení během horkých letních dnů cestujícím ve velkých městech zajistí méně než třetina vozů hromadné dopravy. Dopravním podnikům totiž chybí klimatizovaná vozidla. Například v Brně má klimatizaci pouze sedm procent tramvají. A právě tramvaje jsou na tom většinou výrazně hůř než autobusy. České televizi to potvrdila mluvčí Sdružení dopravních podniků ČR Linda Hailichová i oslovené dopravní podniky.
5. 8. 2022|

Nová olomoucká tramvaj upozorní na překážky na trati. Dopravní podnik za ni zaplatil 28 milionů

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) pořídil za 28 milionů korun novou tramvaj, která je vybavena moderními systémy zvyšujícími bezpečnost provozu i pohodlí cestujících. Do ulic města má vyjet už tento týden. „Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 15:47|

Plzeňský kraj chce od Českých drah pokutu za nedodržení komfortu cestování

Plzeňský kraj uložil Českým drahám pokutu přes tři miliony korun za porušení smluvních povinností na tratích z Plzně do Českých Budějovic a z Plzně do Chebu v roce 2019. Dopravce podle kraje nedodržel zajištění dostatečného komfortu cestování, protože nasadil vozidla nižší kvality, která neměla například Wi-Fi připojení, klimatizaci, lepší sedadla a vakuové toalety.
18. 10. 2021|
Doporučujeme

Klimatizace ohřívají planetu. OSN doporučuje co nejrychlejší přechod na jiné systémy

OSN varuje: svět musí přejít na kvalitnější klimatizace, jinak se nepodaří zpomalit změny klimatu. Právě klimatizace totiž čím dál silněji přispívají k ohřívání planety.
20. 7. 2020|

Už nejde o luxus vyšší třídy. Klimatizací přibývá ve městech i na chalupách

Klimatizace jsou v Česku stále častějším doplňkem domácností. I přes deštivé jaro vzrostl jejich prodej meziročně až o třetinu. Ačkoliv je poptávka po dříve luxusním zboží dlouhodobě nejvyšší v Praze a Středočeském kraji, přibývá i klimatizovaných chat a chalup. Důvodem mohou být parná léta, ale i klesající cena a provozní náklady. Zvýšený zájem je letos také o modely, které zároveň čistí vzduch od virů a bakterií. České televizi to potvrdily oslovené firmy.
5. 7. 2020|

V práci nemocný, venku zdravý. Nezdravé prostředí je ve většině veřejných budov, tvrdí státní fond

Ve většině veřejných budov v Česku je nezdravé životní prostředí, uvedl Státní fond životního prostředí. Hovoří o takzvaném syndromu nezdravých budov, který se projevuje tím, že lidé, již v objektu pracují, trpí zdravotními problémy, které po odchodu zmizí. Ze studie, již nechal SFŽP zpracovat, vyplývá, že problém nejspíše souvisí s umělým prostředím v moderních stavbách, kde se během dne nemění tepelné podmínky jako venku.
26. 1. 2020|

Z vedra bude černý pasažér. Pražská rada po sporech schválila dosazení klimatizace do 124 tramvají

Pražské tramvaje typu Škoda 15T budou všechny klimatizované. Městská rada schválila zajištění klimatizace prostoru pro cestující ve 124 vozech, které ji zatím nemají. Dopravní podnik za to zaplatí necelých 400 milionů korun. Radou nákup klimatizací prošel i přes dosavadní výhrady koaličních Spojených sil pro Prahu.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 16:07|

V Kraslicích vzplála výrobní linka v textilce. Požár se šířil klimatizací na střechu, 68 lidí evakuovali

Požár výrobní linky v textilní firmě Sametex v Kraslicích na Sokolovsku si v úterý vyžádal evakuaci skoro sedmi desítek zaměstnanců firmy. Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal řekl, že oheň se šířil do střechy, hasiči už ho ale mají pod kontrolou.
22. 10. 2019|

Neotevírejte okna! Cestující v hromadné dopravě si na klimatizaci stále zvykají

Počet vozů s klimatizací v brněnské hromadné dopravě roste, lidé s ní ale neumějí podle dopravního podniku zacházet. Mnozí cestující totiž v klimatizovaných vozech stále otevírají za jízdy okna a to efektivitu klimatizace snižuje. Podobný problém je i v Praze. V Ostravě nebo v Olomouci okna zamykají.
20. 8. 2019|

Na instalaci klimatizace si musí Češi počkat do konce léta. Montážní firmy jsou přetížené

Kdo si teď koupí klimatizaci, do konce prázdnin ji nemusí mít namontovanou. Kvůli vysoké poptávce po klimatizacích jsou totiž montážní firmy přetížené. ČT to potvrdili dodavatelé klimatizačních systémů. Zákazníci tak musí čekat několik týdnů a některé firmy hlásí, že letošní zájem o montáž klimatizací je i několikanásobně vyšší než loni.
10. 7. 2019|

V Německu a Rakousku padaly teplotní rekordy, Francie rozdává kvůli vedru vodu

Velkou část západní, střední a jižní Evropy trápí vlna extrémních veder, která bude podle meteorologů kulminovat koncem týdne. V Německu bylo s 36,8 stupně Celsia nejtepleji v Düsseldorfu, v rakouském Innsbrucku padl s 36,7 stupně Celsia dosavadní červnový teplotní rekord platný pro Tyrolsko. Řada zemí vydala kvůli vysokým teplotám varování, kterými občany upozorňuje na zdravotní rizika. Úřady se snaží ve vedrech pomáhat nejen lidem, ale i zvířatům.
25. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 21:19|

Kropení žáků rozprašovačem i vyhlašování „vedřin“. Školy musí řešit vysoké teploty ve třídách

Na některých školách žáky kropí rozprašovačem, jinde instalují větráky nebo vyhlašují „vedřiny“, během kterých je zkrácená výuka. Školy se tak snaží vypořádat s vysokými teplotami. Někde ve třídách žáci kvůli vedru dokonce kolabují.
21. 6. 2019|

Boj o termostat v kancelářích. Ženy jsou při vyšších teplotách produktivnější, muži fungují opačně

Ženy si často stěžují, že jim nevyhovují teploty v kanceláři – nejvíce na to, že je tam nastavená klimatizace na příliš nízké teploty. Nový výzkum potvrzuje, že jejich stížnosti jsou zcela oprávněné.
24. 5. 2019|

Klimatizace jako zbraň proti oteplování planety? Mohly by zachytávat CO2, navrhují vědci

Klimatizace zhoršují problémy tepelných ostrovů ve městech a spotřebují ohromné množství energie. Nový výzkum amerických vědců ale naznačuje, že by se teoreticky daly využít i pro boj se změnou klimatu.
7. 5. 2019|