Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel

Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.

Nejvíce případů hlásí Středočeský kraj, kde se legionelózou v lednu nakazilo deset lidí. Jeden člověk tam na nemoc zemřel. Dalším nejvíce zasaženým krajem je Královéhradecký. Hygienici zde za leden zaznamenali sedm případů legionelózy.

„V minulém roce byly měsíčně hlášeny jeden, dva nebo tři případy, nejvíce šest v srpnu. Lze tedy konstatovat, že nyní v lednu bylo hlášeno případů nejvíce,“ řekl ČT ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera. Naopak například ve Zlínském kraji evidují za leden jednoho nakaženého.

Pro začátek roku není takový výskyt nemoci obvyklý. „Měsíc leden není typickým měsícem pro výskyt legionelózy. Toto onemocnění má takzvanou sezonnost. K šedesáti procentům těchto onemocnění dochází v průběhu června až října,” uvedla Irena Martinková, ředitelka protiepidemického oboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Od roku 2014 výskyt nemoci jen s malými propady stoupá. Zatímco v roce 2014 hygienici zaznamenali jen 110 případů v celém Česku, v roce 2018 už jich bylo přes dvě stě. Za loňský rok se s legionelózou potýkalo 340 lidí. Měsíční průměr tak loni dosahoval 37 případů, o sedm méně než letos v lednu.

V případě, že se legionelóza u člověka prokáže, zjišťují hygienici, kde nakažený pobýval v posledních deseti dnech, a následně odeberou vzorky pitné a teplé vody pro objasnění zdroje nákazy. Za poslední tři měsíce se nepotvrdila přítomnost bakterií legionelly na žádném veřejném místě, pouze v domácnostech nakažených. Důvodem častého výskytu jednotlivých případů může být podle hygieniků to, že lidé po zdražení energií šetří a snižují na svých boilerech teplotu pro ohřev vody. Nevědomky tak vytváří ideální prostředí pro množení legionelly.

Opatření proti nákaze legionelózou

Hygienici varují, aby lidé teplotu nahřívání vody nesnižovali. I malé snížení teploty může vytvořit ideální prostředí pro rozmnožení bakterií. „Pro prevenci výskytu je důležitá regulace teploty teplé vody v rozvodech, teplota teplé vody na kohoutcích by měla být minimálně padesát stupňů Celsia, optimálně alespoň 55 stupňů,“ doporučuje za Krajskou hygienickou stanici Kraje Vysočina Jana Böhmová. Jednou za čas je potom potřeba zvyšovat teplotu aspoň na sedmdesát stupňů.

Bakterie legionelly se mohou vyskytovat ve vodě nebo ve vlhké půdě. Přenáší se klimatizací, vodovodem, vzduchotechnikou, inhalátory, ale i vodotrysky. Lidé se nakazí především vdechováním kontaminovaného aerosolu, nemoc se naopak nepřenáší pitím kontaminované vody ani z člověka na druhého. Bakterie legionelly mohou vyvolat zápal plic, případně onemocnění podobné chřipce.