Musk nadával britskému záchranáři z thajské jeskyně do pedofilů. Akcie Tesly se propadly o miliardy

Heroický zápas o záchranu dvanácti thajských chlapců a jejich trenéra uvězněných v jeskyni má nečekanou a neslavnou dohru. Slovně se střetli jeden za záchranářů, britský speleolog  Vern Unsworth a šéf automobilky Tesla Elon Musk, který nabízel k vysvobození svoji miniponorku. Střet vedl k přechodnému pondělnímu propadu akcií Tesly a může skončit u soudu.

Spor začal minulý týden, když záchranáři odmítli plán šéfa Tesly využít k vysvobození z jeskyně miniponorku navrženou jeho firmou SpaceX. 

„Může si svou ponorku strčit tam, kde to bolí,“ řekl podle serveru CNN Unsworth na Muskovu adresu. „Nemělo to absolutně šanci za úspěch. Neměl vůbec ponětí o tom, jak to v těch jeskynních průchodech vypadalo,“ dodal s tím, že šlo jen o marketingový tah.

Miniponorka Elona Muska
Zdroj: Elon Musk/ Twitter

Musk pak v následném nedělním příspěvku na Twitteru označil Unswortha za pedofila. Napsal: Natočíme video, jak miniponorka pluje až do jeskyně číslo pět, žádný problém. Promiň, pedofilní chlápku, řekl sis o to. 

Později svůj příspěvek smazal.

Muskův kontroverzní tweet
Zdroj: ČT24

V pondělí pak cena akcií Tesly klesla o více než 3,5 procenta. Tržní cena automobilky se tak podle agentury Reuters snížila o téměř dvě miliardy dolarů (44 miliard korun).

Unsworth nyní podle médií zvažuje, zda se obrátí na soud. Zástupci automobilky zatím nereagovali na otázky novinářů, stejně jako samotný Musk. 

Britský speleolog byl k záchranné operaci povolán pro svoje znalosti jeskynního komplexu a výrazně přispěl ke zdárnému završení náročné akce.

Musk pro svoje obvinění nepředložil žádné důkazy. Policista z thajského okresu, kde Unsworth žije sedm let, uvedl pro Reuters, že na Brita žádné stížnosti nebyly.

Kriticky se k Muskově nabídce vyslovil také šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Podle něj ponorka nebyla vhodná pro daný úkol. Musk následně na Twitteru kritizoval Narongsaka, že není v dané záležitosti expertem.  

Řada analytiků a investorů sdělila agentuře Reuters, že tato kauza posiluje jejich obavy, že Muskova veřejná prohlášení odvádějí jeho pozornost od hlavního úkolu Tesly, kterým je výroba elektromobilů.