Ministerstvo kultury chce podpořit českou televizní tvorbu i videohry

Ministerstvo kultury chce podporovat českou televizní tvorbu i videohry (zdroj: ČT24)

Česká republika by měla obdržet z Evropského fondu obnovy na pomoc ekonomikám zasažených koronavirovou krizí celkem 182 miliard korun. Téměř tři miliardy z toho by nyní rádo využilo ministerstvo kultury. To už také předložilo projekty. Mimo jiné chce vytvořit nový Fond audiovize – ten by znamenal revoluci ve financování audiovizuální a videoherní tvorby.

Svět filmové a televizní tvorby se i kvůli pandemii koronaviru mění. Kvalitní seriály a televizní filmy začaly konkurovat klasickým kinům. Ministerstvo kultury chce proto nově začít podporovat i českou televizní tvorbu.

„I bez epidemie se začíná stírat rozdíl mezi tím, že jdu na audiovizuální dílo do kina, nebo se koukám doma na televizi. A zároveň jsme zjistili i průsečíky například animované tvorby a herního průmyslu,“ vysvětluje změny ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Obrat her předčí filmy

Právě český videoherní průmysl by měl být vedle kinematografie a televizní produkce další podporovanou oblastí. Obrat českých firem, které vyvíjejí hry, neustále roste, minulý rok se přiblížil pěti miliardám. Pro srovnání: české firmy produkující filmovou a televizní tvorbu utrží jednu miliardu.

„Význam herního průmyslu spočívá hlavně v tom, že má obrovskou přidanou hodnotu, že firmy jsou schopné během relativně krátké doby ze startupu, co skoro nic nevydělává, vyrůst na společnost se stamilionovým obratem,“ konstatuje předseda Asociace českých herních vývojářů Pavel Barák.

Nový Fond audiovize má začít hospodařit s rozpočtem tři čtvrtě miliardy. „Měl by být zájem státu, abychom i my tady v Česku z toho vytvořili silnou nohu české ekonomiky. V některých zemích kolem nás je to už druhá, třetí nejvýznamnější ekonomická oblast,“ zdůrazňuje ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Celý Národní fond obnovy má být vládou definitivně schválen na přelomu února a března. Už teď je však mnohými ekonomy kritizován, že inovativní projekty, které mají z České republiky vytvořit moderní ekonomiku, tvoří jenom zanedbatelnou část celého připraveného balíku.