Maloobchod v červnu opět nabral dech. Lidé hodně utráceli za oblečení a obuv

Tržby v maloobchodě nabraly v červnu opět rychlejší tempo a překonaly očekávání. Meziroční růst zvýšily o 4,6 procenta (bez očištění o kalendářní vlivy), zatímco v květnu zklamaly vzestupem jen o 2,7 procenta. Nejnovější údaje Českého statistického úřadu ukazují, že rostl jak prodej nepotravinářského zboží (o 9,4 procenta), tak pohonných hmot (4,0 %) a potravin (3 %).

Ekonomka Komerční banky Monika Junicke uvedla, že se maloobchodní tržby po květnovém propadu opět vrátily k solidnímu růstu.

Upozornila však, že dolů táhnou tyto tržby zejména prodeje aut, které v červnu zaznamenaly výrazný meziroční pokles. Celkově si tržby se započítáním prodejů aut oproti loňskému červnu polepšily pouze o 0,2 %.

Soukromá spotřeba i přes klesající důvěru spotřebitelů zůstává nadále velmi silná. Dnešní statistika maloobchodních tržeb indikuje, že po úspěšném prvním čtvrtletí zůstala spotřeba domácností hlavním tahounem ekonomického růstu i ve druhém čtvrtletí.
Monika Junicke
ekonomka Komerční banky

 Ekonomka se však domnívá, že i maloobchodní prodejci letos pocítí zpomalení ekonomiky. „Očekáváme, že dynamika maloobchodních tržeb v průměru zpomalí na 4,2 procenta z loňských 5 %,“ dodala. 

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler připomněl, že letošní červen měl z meziročního pohledu o jeden pracovní den méně, takže o očištění dosáhl růst 6,2 procenta. To přesahuje dosavadní průměrný letošní růst, který činí 5,2 %. 

Maloobchodní tržby v červnu opět příjemně překvapily, což potvrzuje domněnku, že slabá květnová čísla byla dána jednorázovými vlivy, zejména horším počasím, uvedl Seidler. Zdůraznil, že letošní dynamika maloobchodních tržeb (bez automobilů) kolem pěti procent je prozatím obdobná jako v předchozích dvou letech. Domácnosti tak neztrácejí chuť utrácet. 

Také hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda se domnívá, že maloobchodní tržby za červen překonaly očekávání. Všímá si také silného růstu tržeb v segmentu oděvů a obuvi.

„To souvisí s tím, že červen byl letos teplotně nadprůměrný, takže lidé tím dychtivěji doplňovali svůj letní šatník, zvláště pak po teplotně chladnějším květnu, který naopak od nákupů letních oděvů a obuvi spíše odrazoval. V květnu se daný segment dokonce meziročně mírně propadal,“ uvedl. 

Kovanda také zmínil zklamání z vývoje motoristického segmentu maloobchodu. Připomněl, že to koresponduje s pondělními čísly za průmysl, který byl stahován dolů v prvé řadě právě automobilovým sektorem. Domnívá se také, že tento segment bude podávat z důvodu nasycení trhu mdlý výkon i v dalších měsících letošního roku. 

Statistici ve středeční zprávě uvedli, že neočištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně snížily o 8,3 procenta. V tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly o 8,6 % a za opravy motorových vozidel o 7,3 %.