Letiště Praha si půjčí víc peněz, než plánovalo, chce stavět ranvej

Praha – Historicky první emise neveřejných dluhopisů, kterou Letiště Praha naplánovalo na zítřek, bude větší, než vedení firmy původně oznámilo. Podle exkluzivních informací České televize vydá letiště dluhopisy za 800 milionů, místo původních 650 milionů korun. Peníze hodlá podle svých slov použít na další rozvoj, mimo jiné také na výstavbu nové ranveje. Skeptici ovšem tvrdí, že poslouží spíše jako úvěr na provoz.

„Já se domnívám, že těch 800 milionů je opravdu kapka ve financování Letiště Praha. Rozhodně se nemůžeme bavit o nějaké ranveji,“ míní analytik Cyrrus Jan Procházka. Jenže plány letiště rozhodně nekončí u 800 milionů. V dalších deseti letech se chystá vydat dluhopisy až za 15 miliard korun. Pak už by se podle Procházky dalo o ranveji hovořit.

Stavba ranveje je nyní reálnější než kdy předtím. Nejvyšší správní soud totiž podpořil vládní dokument, který počítá s výstavbou obřích staveb - včetně přistávací dráhy na Ruzyni. Letiště Praha už na konci roku podalo žádost o posouzení vlivů na životní prostředí na ministerstvo. „Uvedení paralelní dráhy do provozu se předpokládá na rok 2014,“ informovala mluvčí Letiště Praha Michaela Langronová. Ranvej by měla vyjít na 8 až 9 miliard korun.

Plánují se další linky

Nová přistávací dráha ovšem není jediným projektem, který pražské letiště plánuje. V nadcházejících letech chce uvítat také další letecké dopravce. Mluví se hlavně o linkách do Pekingu a Tokya.

Nová teritoria by měla pražskému letišti pomoci přilákat další cestující. Podobně jako jiné evropské letecké uzly se totiž potýká s propadem počtu cestujících. Během uplynulého roku prošlo Ruzyní 11,7 milionů lidí. V roce 2008 jich bylo asi o 900 tisíc víc. Vedení firmy věří ovšem, že letos se čísla otočí a letiště pokoří hranici 12 miliónů pasažérů.

Počet cestujících na Ruzyni
Zdroj: ČT24