Firmám chybí pracovníci, investují do robotů. Dodavatelé technologií očekávají rekordní roky

Události: Firmy investují do robotů (zdroj: ČT24)

České firmy opět začínají ve větším investovat do robotizace. Dodavatelé průmyslových robotů vidí zvýšenou poptávku jak oproti loňsku, tak i ve srovnání s lety před pandemií. Nejčastěji automatizují výrobu firmy v autoprůmyslu nebo v potravinářství.

K investicím do samostatně pracujících robotů vede firmy jednoduchý důvod – nedostatek pracovníků. „V současné době nejsme schopní obsadit třetí směnu. Robotizace je jediná možná cesta do budoucna, jak jsme schopni udržet kapacitu,“ popsal generální ředitel společnosti Ahrend Petr Hampl.

Další výhodou je efektivita práce. „Umožní nám to být konkurenceschopní na trhu, umožní nám to být pro klienty zajímaví a včas dodávat výrobky, které potřebují,“ vyjmenoval Hamp.

Česko je v porovnání se světem robotizované nadprůměrně

Robotizaci nejen v Česku, ale na celém světě, táhne hlavně automobilový průmysl a výroba elektroniky. Jeden z dodavatelů robotů letos počítá s desetiprocentním nárůstem ve srovnání s loňským rokem. A optimistické výhledy má i na rok příští.

„Dokonce budeme mít větší prodej než před pandemií, ale je to hlavně díky tomu, že máme zajímavé projekty v automobilovém sektoru. Očekáváme, že v příští rok bude rekordní. Projekty, které se objednávají dnes, se budou dodávat v příštím roce,“ přiblížil regionální ředitel společnosti KUKA Jindřich Vaňous.

V počtu robotů je Česko nad světovým průměrem. Podle mezinárodní federace robotiky jich je v tuzemských továrnách instalovaných 162 na každých deset tisíc zaměstnanců.