TÉMA

Robotizace

Čtvrtina pracovních míst se promění do pěti let, očekávají firmy

Až čtvrtina pracovních míst po celém světě se podle průzkumu Světového ekonomického fóra (WEF) v příštích pěti letech změní. Za rušením postů i vytvářením nových by měly stát technologie, digitalizace či snahy o bezemisní průmysl. Podle očekávání fóra vznikne 69 milionů nových pracovních míst, zatímco zhruba 83 milionů pozic zanikne. Nové možnosti přinesou elektrická auta i umělá inteligence.
1. 5. 2023|

Na desetitisících míst zastoupí lidi roboti. Nezaměstnanost ale nehrozí, tvrdí analýza ministerstva práce

Až sedmdesát tisíc pracovních míst, která dnes v Česku zastávají lidé, můžou do roku 2025 obsadit roboti. Takovou proměnu pracovního trhu očekává analýza ministerstva práce a sociálních věcí. Úřad zároveň dodává, že při současném nedostatku sil není třeba obávat se nezaměstnanosti.
7. 2. 2022|

Firmám chybí pracovníci, investují do robotů. Dodavatelé technologií očekávají rekordní roky

České firmy opět začínají ve větším investovat do robotizace. Dodavatelé průmyslových robotů vidí zvýšenou poptávku jak oproti loňsku, tak i ve srovnání s lety před pandemií. Nejčastěji automatizují výrobu firmy v autoprůmyslu nebo v potravinářství.
20. 12. 2021|

Firmám chybí zaměstnanci, investují stále častěji do automatizace

Na českém trhu práce chybějí desítky tisíc zaměstnanců. Poptávka po lidech, ale také po produktech a službách navíc neustále roste. Některé firmy investují do nových technologií, které dokážou nahradit lidskou sílu. Personalisté očekávají, že do budoucna to promění strukturu pracovních pozic.
29. 9. 2021|

Nechceme, aby zahraniční firmy vyváděly zisky, ale investovaly v Česku, shodují se volební lídři

Dalšími tématy úterní předvolební debaty s lídry za Liberecký kraj byly sociální dávky, dostupnost bydlení nebo udržitelnost veřejných financí. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
15. 9. 2021|

Česko má místo v EU, i když není dokonalá. Výzvy nás dle politiků čekají ekonomické i klimatické

Česko patří do Evropy, Unie ale má své nedostatky, které je potřeba řešit, zaznělo v debatě představitelů parlamentních stran, která se věnovala zahraniční politice. Hosté Událostí, komentářů se shodli na podpoře Izraele v konfliktu s Hamásem, vyzvali ale k zastavení civilních obětí. Za největší výzvy budoucích let považují klima, migraci, zadlužování či vztahy mezi Spojenými státy a Čínou.
21. 5. 2021|

Přijde vlna bankrotů firem, robotizace zrychlí. Tak budou podle expertů vypadat některé letošní trendy v hospodářství

České hospodářství letos vstoupilo do druhého roku pandemie koronaviru. Rozštěpeno na obory, které jedou na plné obrátky, a naopak na ty, které se úplně zastavily. Přinášíme názory podnikatelů, odborů i analytiků na některé momenty hospodářského života, které se letos mohou stát významnými.
12. 1. 2021|

Japonské ekonomice mají pomoci roboti. Ti nejnovější reagují i na náladu lidí

Japonská ekonomika vidí budoucnost v robotech, kteří mají pomoct hospodářskému růstu, i když populace stárne a pracovní síly ubývají. Díky novým technologiím a revolučním inovacím patří země vycházejícího slunce ke špičkám ve vývoji robotů již dnes.
19. 1. 2020|

Robotům se v Česku daří. Jejich využití ve firmách je nad evropským průměrem

Na deset tisíc zaměstnanců připadá v Česku 119 robotů. S robotizací tak země patří k evropskému nadprůměru. Ve světovém žebříčku je Česká republika dvacátá, v Evropě je hned za Švýcarskem. Na roboty spoléhá třeba automobilka Škoda Auto v nově otevřené lakovně.
1. 9. 2019|

Roboti a umělé inteligence připraví o práci spíše ženy než muže, ukazuje výzkum

Pravděpodobnost, že přijdou kvůli novým technologiím o práci, je u žen vyšší než u mužů. Častěji totiž vykonávají činnosti, kde pravděpodobnost budoucí automatizace přesahuje 90 procent.
18. 3. 2019|