Na desetitisících míst zastoupí lidi roboti. Nezaměstnanost ale nehrozí, tvrdí analýza ministerstva práce

Události: Do roku 2025 mohou v ČR desetitisíce pracovních míst zaujmout roboti (zdroj: ČT24)

Až sedmdesát tisíc pracovních míst, která dnes v Česku zastávají lidé, můžou do roku 2025 obsadit roboti. Takovou proměnu pracovního trhu očekává analýza ministerstva práce a sociálních věcí. Úřad zároveň dodává, že při současném nedostatku sil není třeba obávat se nezaměstnanosti.

Nepotřebují spánek, jídlo ani peníze. Pro firmy ideální zaměstnanci, díky nimž roste efektivita i příjmy. „Když máte víc robotů, máte víc práce, protože pak je vaše továrna efektivnější a vy ji můžete rozšířit. Není to tak, že vše přesunete do Číny,“ má jasno německý odborník na umělou inteligenci Wolfgang Wahlster.

BILANCE: Roboti vám přišli sebrat práci (zdroj: ČT24)

Neplatí to ale pro všechna odvětví – až tři čtvrtiny míst jsou v ohrožení v dopravě a skladování. Aktuálním trendem jsou roboti bezpečnější, vnímavější vůči svému okolí a víc zapojení do užší spolupráce s lidmi.

Někde mají lidé před stroji stále náskok

„Spolupracující roboti jsou lepší v něčem, čemu říkáme flexibilní výroba, kde častěji dělají nové věci, přeřazují se na nové úkoly a jsou v podstatě přizpůsobiví pomocníci,“ vysvětluje expert na robotiku a zakladatel společnosti Universal Robots Esben Østergaard.

Zároveň to není jen průmysl a výroba, kde jsou robotičtí pomocníci na vzestupu. Stále větší využití a víc pracovních míst zastávají třeba v sociálních službách. Nicméně právě takzvané měkké dovednosti jsou oblastí, ve které budou mít podle expertů lidé ještě dlouho náskok.