Dánové prověří, zda byla Danske Bank pračkou. V podezření je 200 miliard „špinavých“ eur

Dánský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) znovu otevře vyšetřování bankovní společnosti Danske Bank kvůli údajnému praní špinavých peněz z Ruska a jiných států prostřednictvím její estonské pobočky. S příslušnými ministry financí hodlá o kauze jednat i eurokomisařka Věra Jourová.

Šéf největší dánské bankovní společnosti Thomas Borgen ve středu rezignoval poté, co vyšetřování konstatovalo, že většina z prověřovaných plateb v celkové výši 200 miliard eur, což je v přepočtu asi 5,1 bilionu korun, je podezřelá.

„Obnovujeme vyšetřování, které jsme původně uzavřeli v květnu,“ prohlásil šéf FSA Jesper Berg v rozhovoru pro dánskou televizi TV2. Ke kritikům Danske Bank se předtím přidal dánský premiér Lars Lökke Rasmussen. „Skutečnost, že Dánsko se stalo centrem praní špinavých peněz těchto rozměrů, je příšerná,“ prohlásil. Na bance požaduje další informace. Zahájení trestního vyšetřování banky v srpnu oznámila dánská finanční prokuratura.

Jourová chce lépe porozumět chybám

O kauze chce s ministry financí Dánska, Estonska a Finska jednat 2. října eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. „Chci lépe porozumět, kde se vyskytly hlavní chyby, ať už to byla čistě chyba v nedostatečné hloubkové kontrole, kterou provedla sama banka, nebo zda došlo k chybám také na úrovni dozorčích orgánů,“ uvedla na tiskové konferenci v Bruselu.

Zhruba 10 tisíc klientů estonské pobočky banky z řad nerezidentů bylo podle zprávy Danske Bank registrováno v 90 různých státech, především v Rusku, Británii, na Britských Panenských ostrovech a ve Finsku. Zhruba třetina z nich se stala klienty pobočky v roce 2007.