ČNB přestala úročit povinné rezervy bankám. Podle analytiků se to odrazí v ceně úvěrů

Události: Banky a úroky (zdroj: ČT24)

Česká národní banka od čtvrtka přestává úročit povinné rezervy tuzemským bankám. Ty tak v součtu přijdou o miliardy ročně. Podle analytiků to ve většině případů zřejmě zaplatí klienti. Krok centrální banky se podle nich může odrazit v hypotékách a dalších úvěrech, ale třeba i v mírném snížení úroků na spořicích účtech.

„Banky jsou pod tlakem svých akcionářů, kteří by neradi viděli, že se jejich zisky propadly. (…) Rozhodnutí s největší pravděpodobností přenesou na klienty, jednak zdražením úvěrů a na druhé straně snížením sazeb na depozitech,“ podotýká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Zástupci bank zatím neříkají, jak na opatření zareagují. Experti odhadují, že změny by se na bankovních produktech mohly projevit ještě do konce roku. 

Na účtech u ČNB mají banky a družstevní záložny uloženy povinné rezervy. A všechny se doposud úročily základní sazbou – aktuálně tedy sedmi procenty, ale nyní tomu tak již nebude. 

„Dopad bude poměrně významný, pro naši banku jde přibližně o 115 milionů korun měsíčně,“ dodává mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

Také mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová zmínila, že banka přijde měsíčně o čtyřicet milionů. „V příštím roce se pohybujeme někde mezi 450 až pěti sty miliony korun,“ míní Filipová.  

Bankéři řeší, jak ztráty vyrovnat

A bankéři nyní přemýšlí, jak ztráty vyrovnat. Odborníci odhadují, že banky nebudou úročení měnit nijak výrazně – maximálně v řádech desetin procenta. „Krok přišel neočekávaně v průběhu účetního roku a my teď analyzujeme dopady a jakým způsobem se k tomu postavíme v naší bilanci. Nicméně zdražování úvěrů, hypoték, to vždy záleží na reakci trhu,“ dodává mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. 

„Co se týče dopadu na klienty, tak samozřejmě analyzujeme všechny možnosti a budeme určitě hledat všechny možnosti a příležitosti, jak zmírnit dopad tohoto rozhodnutí,“ dodává Filipová.

Česká národní banka zdůrazňuje, že jen letos už vyplatila bankám na úrocích celkem 140 miliard a výnos z povinných rezerv tvoří jen šest miliard.

Průměrné úrokové sazby u úvěrů
Zdroj: ČT24