Češi si připlatí za jídlo v restauraci. Smažák stojí i 215 korun

5 minut
Události: Růst cen za jídlo v restauracích
Zdroj: ČT24

Hospody a restaurace zdražují, odhady mluví až o deseti procentech. Ceny přitom nerostou jen ve velkých městech a v turistických destinacích. I v menších obcích už není výjimkou polední menu okolo 150 korun. A podražila i jedna z nejčastějších položek jídelních lístků - smažený sýr. Jeho cena se pohybovala od 109 korun v Brně po 215 v Českém Krumlově. Podle restauratérů za tím nestojí jen zdražování vstupů.

Do Mníšku pod Brdy se Lukáš Uxa s rodinou vydal už podruhé. Za jídlo pro jednoho tady utratí do 150 korun. „Přijde mi to taková průměrná cena, co takhle jezdíme pravidelně s přítelkyní,“ řekl.

Lukáš Uxa pochází z Kašperských hor, kde podle jeho matky ceny stouply významně. „Tam máme restaurací přibližně pět a v těch lepších se ceny pohybují kolem tří set korun i s přílohou za oběd,“ popsala Jana Uxová. 

I v dalších turistických destinacích si hosté výrazně připlatí. Podle Kastnera hodně zdražují turistické destinace tuzemského domácího cestovního ruchu. „Lipno je dokonce o více než 30 procent zdraženo. Praha naopak, v centru ceny stagnují, ba dokonce i zlevňují vůči předcovidové době,“ podotkl.

Do výšin se ceny dostaly i v menších obcích, které nejsou tolik turisticky vyhledávané. „Dnes jsem měl zabijačkový guláš za sto padesát korun. Samozřejmě je to dražší, než to bývalo, nicméně cena v hospodách všeobecně šla nahoru,“ řekl host Jan Vondráček z Velkého Března.

„Obědová meníčka nikdy nebyla na výdělek. Vždycky byla o tom, abyste měli hosty, aby řada z nich potom přišla třeba někdy i na večeři. Ale tím, jak lidé méně často jedí v restauracích, tak i obědy budou muset zdražovat,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vyšší cena za pivo i kávu

Podle dat společnosti Storyous, která do restaurací dodává pokladní systémy, zdražil za poslední dva roky nejvíc už zmíněný smažený sýr, a to o 14 procent. Lidé si připlatí také za hranolky nebo burger, který zdražil o deset korun a v jídelních lístcích se objevuje za průměrnou cenu 184 korun.

O několik korun zdražily i nápoje. Například pivo za poslední dva roky v průměru o dvě koruny. K navýšení cen už musely přistoupit také kavárny. Espresso si lidé dají za 44 korun, cena cappuccina se vyšplhala na zhruba 57 korun.

Ceny obědových menu se v průměru pohybují okolo 137 korun. Meziročně tak hosté zaplatí o necelá tři procenta víc. Podle restauratérů za tím stojí zvyšující se ceny práce, surovin nebo třeba plastových obalů.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Sestavit rozpočet bude v budoucnu těžší a těžší, míní ekonom Hampl

Když vidím požadavky všech resortů, sestavení rozpočtu bude už v příštím roce velmi obtížné, míní předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Podle něj bude každý další rozpočet komplikovanější. I političtí představitelé se v Otázkách Václava Moravce shodli, že veřejné finance nejsou v dobrém stavu. „Jsou dlouhodobě neudržitelné,“ míní místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka a místopředsedy SPD Radima Fialy je nutné skončit s dotační politikou.
před 16 hhodinami

Velké baterie umožní zefektivnit využívání elektřiny

Přibývání velkých baterií v tuzemsku má od října umožnit novela známá jako Lex OZE 3. Využívat je půjde pro stabilizaci sítě i obchodně. A zájem investorů je obrovský. „Kdo nastoupí do trhu služeb výkonové rovnováhy nejdřív, vydělá na tom nejvíc, protože ceny budou klesat,“ míní specialista na baterie Ivo Apfel. Podle zástupců oboru ale ještě zbývá dořešit problémy s jejich připojováním k soustavě.
včera v 07:30

Novela zákoníku práce přináší brigády pro čtrnáctileté nebo kratší výpovědní dobu

V Česku začne od června platit zásadní reforma pracovních předpisů. Dopadne mimo jiné na firmy i jejich zaměstnance. Vláda si od ní slibuje zpružnění trhu – třeba lidem, kteří se vrací z rodičovské dovolené, garantuje původní pozici, dává možnost prodloužit zkušební dobu nebo upravuje tu výpovědní.
31. 5. 2025

O volbách či dostupnosti bydlení diskutovali hosté Politického spektra

O sněmovních volbách, platech ve státní sféře, indexu prosperity a finančního zdraví, dostupnosti bydlení či výdajích na obranu debatovali hosté Politického spektra s moderátorem Bohumilem Klepetkem. Diskuse se zúčastnili zástupce občanského hnutí Přísaha Pavel Černý, předseda hnutí Hlas Petr Hrdý a Radek Pileček z hnutí Jihočeši 2012.
31. 5. 2025

Trump plánuje zdvojnásobit cla na ocel a hliník na padesát procent

Americký prezident Donald Trump plánuje zvýšit clo na dovoz ocele do Spojených států na 50 procent ze současných 25 procent. Řekl to na setkání se zaměstnanci ocelárny U.S. Steel v Pensylvánii. Zvýšení cla má podle něj posílit americký ocelářský průmysl. Později na své sociální síti Truth Social napsal, že vyšší clo se bude vztahovat i na hliník a vstoupí v platnost 4. června.
31. 5. 2025Aktualizováno31. 5. 2025

Zkraje: Hazard přináší obcím i státu prostředky, problémem je však závislost

Hazard je pro některé občasnou zábavou, pro jiné velkým problémem. Je sice zdrojem příjmů pro veřejné rozpočty, zároveň však působí společenské náklady v miliardách korun. O problematice hazardu diskutovali v pořadu Zkraje starosta obce Holubice Jiří Horňák (nestr.), ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, zastupitel města Brna a občanský aktivista Matěj Hollan, bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara, vedoucí oddělení metodiky hazardu na sekci právní z Generálního ředitelství cel Tomáš Hamouz, tajemník z Institutu pro regulaci hazardních her Petr Kozák a adiktoložka Jana Dominika Šatánková ze společnosti Podané ruce.
31. 5. 2025

Je snazší zjistit, že peníze jsou špinavého původu než čistého, říká odborník na kryptoměnu

Bitcoiny si máme tendenci představovat jako zlaté kovové mince, ve skutečnosti jde ale o jakýsi přístup k digitální účetní knize, vysvětlil v pořadu Události, komentáře odborník na kryptoměnu z Vysoké školy ekonomické v Praze Kareem Abdallah. Pokud člověk ve skutečném a kryptoměnovém světě své identity odděluje, podle Abdallaha je těžké ho odhalit, ačkoliv pro to existuje několik nástrojů. „Je snazší zjistit, že peníze jsou špinavého původu než čistého,“ sdělil moderátorovi Danielu Takáčovi.
31. 5. 2025

Inspekce pokutovala obchodníky za slevy, které nebyly slevami

Česká obchodní inspekce uskutečnila v prvním čtvrtletí přes pět set kontrol, ve kterých se zaměřila na slevy v obchodech. Nedostatky zjistila ve více než polovině případů. Nejčastěji šlo o chyby na cenovkách. Právě u zboží v akci porušují obchodníci zákon opakovaně, bez ohledu na četnost kontrol.
30. 5. 2025
Načítání...