Češi mají i letos velký zájem o domácí dovolenou. Rostou nároky na ubytování

Nárůst zájmu o domácí dovolenou je letos stejně vysoký jako loni: v posledních dvou letech se poptávka po tuzemské turistice zvýšila meziročně o pětinu, i kvůli dřívější bezpečnostní situaci v populárních zahraničních destinacích. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli zástupci Asociace cestovních kanceláří. Loni absolvovaly dovolenou v tuzemsku tři miliony lidí.

Náročnost českých turistů roste. Zvyšuje se poptávka po ubytování vyšších kategorií. „To, co dříve stačilo, dneska už nestačí,“ uvedl Petr Krč z asociace.

Zatímco dříve převažovalo ubytování ve tříhvězdičkových hotelech a penzionech, v poslední době roste zájem o ubytovací zařízení vyšší kategorie s wellness zázemím.

Památky máme rádi

Neustále stoupá návštěvnost českých hradů a zámků. Asociace letos očekává pokračování tohoto trendu. Státní hrady, zámky a další památky v loňském roce navštívil rekordní počet 5,6 milionu lidí. Nejvíce turistů navštívilo Prahu, Český Krumlov, Lednici, Hlubokou, Karlštejn, Konopiště, Bouzov, Pernštejn, Sychrov nebo Kuks.

„V posledních letech se podařilo výrazné zkvalitnění expozic na hradech a zámcích. Příkladem je zámek Valtice – otevření nového prohlídkového okruhu, repliky barokního divadla. Návštěvnost stoupla meziročně trojnásobně z 48 tisíc na 125 tisíc návštěvníků,“ dodala předsedkyně sekce památek ACK Jolana Kopřiva Myslivcová.

Mezi přetrvávající problémy v oblasti památek podle ní patří to, že kvalitních expozic stále není dostatek, často také chybí popisky v jiném jazyce než v češtině. Často objekty provádí nekvalifikovaná průvodcovská služba a počet výkladů v cizích jazycích je omezený.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud jde o zahraniční dovolenou, jsou letos předprodeje zájezdů na léto vyšší až o 80 procent ve srovnání s rokem 2016. Největší meziroční nárůst zájmu evidují cestovní kanceláře u Itálie a Egypta. Roste také obliba cestování na dovolenou autem po Evropě.

Nejpopulárnější destinace českých turistů – Chorvatsko – letos podraží. Zvyšují se ceny mýtného o pět procent. V letní turistické sezoně pak bude ještě na dálnicích spravovaných státními společnostmi zavedena zvláštní sezonní přirážka deset procent. Vyšší je i DPH v pohostinství, kterou vláda letos zvýšila na 25 procent. Některé restaurace a kavárny už zdražily, další se na to už chystají.

  • Nejprodávanějšími destinacemi u leteckých zájezdů jsou Řecko, jižní Itálie, Španělsko a Baleárské ostrovy, Egypt a Tunisko. 
  • Pozvolnější jsou zatím rezervace v Turecku. 
  • Nejpopulárnější hotely na plážích jsou již v řadě destinací z velké části vyprodané, týká se to především Španělska a Řecka.