Akcionáři Monety neodsouhlasili financování spojení s PPF, jde o Air Bank nebo Home Credit

Akcionáři Monety na mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF. Patří do ní Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy. Krok byl potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom akcionáři odsouhlasili záměr spojení. Informovala o tom mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Pro spojení se vyslovilo 61,9 procenta přítomných akcionářů, třeba bylo 50 procent. Ve druhém hlasování, v němž bylo pro navýšení kapitálu potřeba 75 procent hlasů, jich hlasovalo pro 61,69 procenta. 

„Většina akcionářů vyslovila souhlas s vizí vytvořit silného českého šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu. Bohužel většina hlasujících pro tuto transakci nedosáhla vysoké hranice 75 procent přítomných, tudíž financování koupě skupiny Air Bank schváleno nebylo. Nicméně věříme, že v blízké budoucnosti najdeme způsob, jak získat potřebnou podporu a transakci dokončit,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

Skupina PPF vzala rozhodnutí akcionářů na vědomí. „Souhlas akcionářů Monety s převzetím aktiv kolem Air Bank potvrdil dohodnuté ocenění těchto aktiv a potvrdil, že koncept spojení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem má podporu většiny stávajících akcionářů Monety,“ reagovala PPF. 

Akvizicí měla získat Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,9 miliardy korun. Ta by byla hrazena z 2,59 miliardy korun z nadbytečného kapitálu banky a z 23,31 miliardy korun získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií Monety.

Nové akcie měly být vydány za osmdesát korun za akcii a navýšit celkový kapitál banky. PPF poté měla vlastnit 55,38 procenta akcií banky.