Firma ze skupiny PPF by po odkupu měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety, zaplatí přes 11 miliard

Události ČT: Firma ze skupiny PPF by po odkupu měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety (zdroj: ČT24)

Investiční skupina PPF by po vypořádání odkupu měla zvýšit svůj podíl v peněžním ústavu Moneta Money Bank. Nově jí bude patřit přes 28 procent akcií. Společnost Tanemo ze skupiny přijala v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií akceptace předpokládající odkup více než 141 milionů akcií za 11,3 miliardy korun.

Většinu akceptací dobrovolného návrhu na odkup akcií Monety po 80 korunách za akcii zaslaly právnické osoby, sedm procent doručily fyzické osoby. Svých akcií se zbavovali především zahraniční akcionáři.

Vypořádání bude ve dvou vlnách. První část do desetiprocentního podílu bude vypořádána 24. března. Druhá část odkupu bude vypořádána po získání souhlasu od České národní banky, o který PPF požádala letos 24. února.

Zveřejnění výsledků dobrovolného odkupu potvrzuje očekávaný scénář, že PPF svůj podíl skokově a snadno navýší, a první valnou hromadu nejspíše zcela ovládne, uvedl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Podle něj bude další postup výhradně na PPF a případně na ČNB. Není však podle něj jasné, zda bude investiční skupina PPF usilovat o vytěsnění malých akcionářů, nebo bude spokojená s obchodováním na trhu. 

Finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková avizovala, že Moneta by nadále měla zůstat obchodována na pražské burze, a její akcie být dostupné nejen velkým investorům, ale i široké investorské veřejnosti. „Bude-li transakce schválena a proběhne povinný výkup, odhadujeme, že se náš celkový podíl bude pohybovat někde mezi 50 až 60 procenty. Považujeme za správné mít v portfoliu tento typ likvidního aktiva, z tohoto úhlu pohledu to znamená obchodované,“ řekla již dříve. Informace je podle PPF stále platná. 

Představenstvo Monety počátkem února dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent, s možností zvýšení až na 29 procent, je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. Uskutečnění případného spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a s firmou Benxy (značka Zonky) záleží na hloubkové kontrole a schválení akcionáři.

Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera letos 22. ledna. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. O nabídce rozhodnou akcionáři na valné hromadě.