Kellner chystá sjednocení Air Bank, Home Creditu a Monety. Vznikla by tak mnohem větší banka

Události ČT: Kellner chystá sjednocení Air Bank, Home Creditu a Monety (zdroj: ČT24)

Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera spustila proces ke sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu s Monetou Money Bank. Vznikla by tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank. Hodnota zamýšlené transakce je skoro 20 miliard korun. Její uzavření se předpokládá 1. července 2019, musí ji ale mimo jiné schválit regulátoři.

Skupina Home Credit a Moneta v pondělí oznámily předběžnou dohodu. Spustily tak proces vzniku mnohem větší banky se dvěma miliony retailových zákazníků, v níž má Kellnerův Home Credit být s podílem 24,48 procenta největším akcionářem.

„Od této možné transakce si slibujeme především další růst a posílení konkurenceschopnosti,“ uvedl mluvčí Monety Jakub Švestka.

Vzniklá banka by provozovala třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v Česku s 237 pobočkami a 2961 retailovými obchody, doplněnou o 1005 bankomatů. K víc než milionu klientů Monety by přibylo asi 637 tisíc zákazníků Air Bank a zhruba 469 tisíc zákazníků Home Creditu.

Banky po spojení Air Bank a Moneta Money Bank
Zdroj: ČT24

Při vypořádání transakce získá Moneta 100procentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit pak v rámci vypořádání získá 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. Zároveň Moneta zaplatí skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Pro Monetu je cílem transakce zvýšení ziskovosti a výnosů pro akcionáře o více než deset procent ve srovnání s dosavadním střednědobým výhledem. „Společnost Moneta předloží návrh na schválení transakce na své valné hromadě,“ uvedla Moneta Money Bank. Termín valné hromady bude oznámen později.

PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Na konci minulého roku vlastnila skupina aktiva v hodnotě přesahující 38 miliard eur (necelých 980 miliard Kč).

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF Financial Holdings. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Pokud dojde ke spojení, banky začnou nejspíš fungovat pod jménem Air Bank. Moneta by tak opět měnila značku.