Forbes: Nejbohatším Čechem zůstává Kellner, druhý je opět Babiš

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 310 miliard korun. Druhý je stále premiér a předseda ANO Andrej Babiš, jeho jmění se ve srovnání s loňským rokem snížilo o 13 miliard na 75 miliard korun. Na třetím místě je vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, který přeskočil realitního magnáta Radovana Vítka. Žebříček nejbohatších Čechů ve čtvrtek zveřejnil Forbes na svém webu.

Nejmladším miliardářem je šestadvacetiletý podnikatel Michal Strnad. Letos v lednu od svého otce Jaroslava oficiálně převzal zbrojařské impérium Czechoslovak Group (CSG). Jeho majetek je odhadován na 6,7 miliardy korun. 

Letos je v žebříčku nejbohatších 80 jmen lidí, kteří mají minimálně dvě miliardy korun a dohromady ovládají jmění v odhadované výši 1106,5 miliardy.

U Petra Kellnera, jehož hlavní investice jsou ve splátkovém byznysu společnosti HomeCredit a v telekomunikacích přes společnosti O2 Czech Republic a Cetin, se odhad jmění ve výši 310 miliard korun oproti loňsku nezměnil.

Českým miliardářům se daří jako české ekonomice. Je to pořád velmi dobré, ale už to není tak skvělé jako před rokem a půl.
Jaroslav Mašek
redaktor Forbesu

Druhý nejbohatší Čech premiér Babiš (75 miliard korun) si však ve srovnání s loňskem o 13 miliard korun pohoršil. Odhad jeho jmění, které tvoří především holding Agrofert, se snížil kvůli klesající ziskovosti holdingu a růstu jeho zadlužení. „Důvodem jsou především horší výsledky chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva, jako je německý SKW Piesteritz a slovenské Duslo Šaľa, a pokračující restrukturalizace německých pekáren Lieken,“ píše Forbes.

A dodává, že zadlužení rostlo kvůli mimořádnému investičnímu cyklu napříč celým Agrofertem. Ten je sice aktuálně „zaparkovaný“ ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů.

Redaktor Forbesu Mašek: Přibývá mladých self-made miliardářů (zdroj: ČT24)

Konsolidovaný zisk Agrofertu se loni meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun. Konsolidované tržby stagnovaly na 155,1 miliardy. Nejvýznamnější investicí byla loni pro koncern výroba nové velkopekárny v Německu, dále pak výstavba nové linky na toastový chléb v Penamu a čtvrtá výrobní linka firmy Profrost.

Třetím nejbohatším Čechem je Karel Komárek (67 miliard korun), jemuž se daří rozvíjet loterijní skupinu Sazka Group napříč evropským trhem. Čtvrtý je realitní magnát Radovan Vítek (60 miliard korun) a pátý jeden z nejmladších českých miliardářů, třiačtyřicetiletý Daniel Křetínský (59 miliard korun), majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a také fotbalové AC Sparty Praha.

Forbes také konstatuje, že poprvé došlo k rozdílné valuaci zakladatelů antivirového Avastu Eduarda Kučery a Pavla Baudiše. Díky detailním materiálům, zveřejněným při úpisu akcií firmy na londýnské burze, bylo možné upřesnit jejich podíly. Výsledkem je, že přepočteno aktuálním kurzem míří Pavel Baudiš s odhadovaným jměním ve výši 27 miliard korun také mezi české dolarové miliardáře, kterých je zatím pouze šest. Je tak v žebříčku sedmý s s odhadovaným jměním 27 miliard korun. Kučera skončil s 19 miliardami devátý.

Žebříček nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes (TOP 10)
Zdroj: Forbes

Druhým v žebříčku nejmladších miliardářů po zmíněném prvním Strnadovi je pětatřicetiletý zakladatel internetového obchodu Notino Michal Zámec se třemi miliardami korun. Třetí skončil jeden ze zakladatelů internetového poskytovatele sportovních výsledků Livesport, šestatřicetiletý Martin Hájek s odhadovaným majetkem 7,5 miliardy korun. Hájek je zároveň nejvýše postaveným nováčkem v letošním celkovém žebříčku českých miliardářů, dostal se na 27. místo.

Nejstarší v žebříčku Forbesu je na 49. místě dvaasedmdesátiletý Vlastislav Bříza, majitel továrny na kancelářské potřeby Koh-i-noor Hardtmuth. Jeho majetek je 4,6 miliardy korun. Koh-i-noor se pod Břízovým vedením rozrostl, kromě kancelářských potřeb se věnuje i zdravotnictví, energetice nebo výrobě pro automobilový průmysl.