Kongres ODS potvrdil vedení, přibyla Eva Decroix

Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala se znovu stal předsedou Občanské demokratické strany (ODS). Získal 424 hlasů od 525 přítomných delegátů ostravského kongresu. Prvním místopředsedou zůstává ministr financí Zbyněk Stanjura, do vedení přibyla Eva Decroix. Premiér prohlásil, že občané České republiky si volí ODS v době krizí.

„Požádal jsem o silný mandát. Dostal jsem silný mandát. ODS si je vědoma toho, jakou má úlohu v České republice. Děkuji, že jste podpořili cestu, kterou jsem nabídl. Nebudou to standardní souboje mezi pravicí a levicí. Bude to boj o budoucí charakter našeho státu,“ řekl Fiala krátce po svém zvolení na adresu blížících se voleb do Evropského parlamentu a sněmovních voleb v roce 2025.

Fiala dostal hlasy od více než osmdesáti procent delegátů. „A to nepochybně je velmi silný mandát. Jsem deset let v čele ODS. Byl jsem zvolen pošesté. Máme za sebou těžké roky ve vládě. Zároveň roky úspěšné. Podpora je mimořádně silná,“ dodal s tím, že vnímá i kritické hlasy, které zaznívají.

Fialův kandidátský projev

„Vláda má splněno šedesát procent svých úkolů. Naše vláda do konce mandátu splní naprostou většinu toho, co si předsevzala,“ řekl Fiala ve své kandidátské řeči. Vyzdvihl, že se daří snížit zadlužení státu. Restartu ekonomiky nasvědčují všechny ukazatele. Poklesla inflace, ceny energií už několik měsíců klesají. V roce 2024 nastane růst reálných mezd, prohlásil premiér.

Důchodovou reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů vlády, uvedl Fiala. V projevu zmínil projekt Restart Česka, který překlenuje období dvou volebních období a představuje vizi, kterou má premiér. Stavět chce na vzdělání a nových technologiích.

Už dříve Fiala v souvislosti se spekulacemi médií uvedl, že nemá v úmyslu opustit českou politickou scénu. Chce dokončit mandát premiéra a být úspěšný i v dalších sněmovních volbách. „Nevím, kde se tyto úvahy berou,“ řekl ke spekulacím o nástupci Charlese Michela v čele Evropské rady. Úvahy podle něj nicméně svědčí o změně pozice Česka v Evropě, kdy začalo být bráno jako respektovaný a silný partner.

„Občanská demokratická strana je tu pro všechny, kteří si chtějí věřit, kteří chtějí věřit ve své schopnosti,“ prohlásil Fiala.

Při své návštěvě Spojených států bude Fiala začátkem příštího týdne jednat i s šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími členy Kongresu. Setká se také s krajany žijícími ve Spojených státech amerických, s byznysmeny a vystoupí s projevem v Hudsonově institutu. Uctí rovněž památku bývalých prezidentů Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka.

Zvolení Zbyňka Stanjury

Podle Stanjury musí v příštích letech pokračovat stabilizace veřejných financí. Ideální je podle něj vyrovnaný rozpočet. Ve volbě 1. místopředsedy dostal 383 hlasů z 527, které odevzdali delegáti ostravského kongresu.

ODS je podle Stanjury schopná zvítězit ve sněmovních volbách. Největším úkolem v nich bude porazit expremiéra Andreje Babiše a hnutí ANO, sestavit vládu a v ní získat pozici premiéra.

Volba místopředsedů

Kongres vybral i místopředsedy. Jedno místo bylo neobsazené po odchodu pražského zastupitele Zdeňka Zajíčka do čela Hospodářské komory. Vedle všech dosavadních – ministra kultury Martina Baxy, ministra dopravy Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry – se členkou nejužšího vedení ODS stala i první místopředsedkyně poslaneckého klubu Eva Decroix. Místopředseda sněmovny Jan Skopeček od svého záměru kandidovat do vedení strany upustil během sobotního odpoledne.

Skopeček delegátům řekl, že se chce soustředit především na podzimní krajské volby. Do nich jde jako lídr středočeské kandidátky. Před kongresem získal nominaci pouze z jednoho kraje. Nejvíce nominací, deset, získal Baxa. Osm pak Kupka, po sedmi Decroix a Vondra.

„Ukázali jsme odhodlání pokračovat nebo se do práce nově pustit, v tomto případě mám na mysli Evu Decroix. Vítám Evu mezi námi v předsednictvu a věřím, že budeme s energií dělat vše pro to, abychom byli ještě úspěšnější,“ řekl Fiala k výsledkům hlasování. Celé vedení ODS podle něj získalo silný mandát. „A také potvrzení cesty, kterou ODS jde, je to dobrá zpráva, věřím, i pro občany České republiky, protože ODS nese hlavní vládní odpovědnost za směřování země,“ uvedl.

Decroix podle Fialy už v předešlých stranických funkcích ukázala, že uplatňuje zkušenosti nejen matky, podnikatelky či advokátky, jak zaznělo v jejím proslovu, ale také člověka se zahraničním rozhledem. Nová místopředsedkyně se bude věnovat vnitřnímu fungování strany, uvedl.

ODS podle premiéra musí lépe komunikovat. Za hlavní úkol považuje, aby lídři ODS přesvědčili voliče, že občanští demokraté zvolili dobrou cestu „pro všechny, kteří si věří, ale věří si i navzájem i ve společnosti“. „Nutnou podmínkou svobody je odpovědnost, nabízíme, že stát vytvoří lidem podmínky, aby mohli utvářet život podle svých představ,“ řekl Fiala. Připomenul, že na sjezdu několikrát zaznělo slovo kapitalismus a výzva se za něj nestydět.

Průběh kongresu

Do Ostravy se sjelo 525 delegátů, dvoudenní akci pojímají jako začátek na cestě k sněmovním volbám v roce 2025. ODS v průzkumech preferencí drží druhé místo s odstupem za opozičním ANO expremiéra Andreje Babiše.

Na kongres přijali pozvání i všichni vicepremiéři jako reprezentanti koaličních partnerů ODS ve vládě. Fiala je zastáncem pokračování spojenectví s KDU-ČSL a TOP 09 v koalici SPOLU.

ODS vede Fiala deset let, a pokud dokončí získaný mandát, bude v čele strany déle než její zakladatel Václav Klaus, který ODS řídil od roku 1991 do roku 2002.

Po volbě místopředsedů plánují organizátoři kongresu hovořit o evropských volbách a vládním angažmá strany, večer pak má přijít na řadu obecná diskuse. V neděli bude kongres v diskusi pokračovat, na programu je také volba členů širšího vedení a představení organizace Mladých občanských demokratů.