Zesnulí členové skupiny bratří Mašínů získali osvědčení účastníků protikomunistického odboje

Osvědčení pro účastníky protikomunistického odboje získali Ctirad Mašín, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata – členové skupiny, která se v 50. letech postavila nastupujícímu režimu se zbraněmi v ruce. Oznámil to ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Pavel Kugler. Osvědčení mají pouze zesnulí členové skupiny bratří Mašínů, nikoli tedy žijící Josef Mašín.

Historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů uvedl, že spolky, které udělení osvědčení členům skupiny bratří Mašínů iniciovaly, o něj mohly žádat jen pro členy skupiny in memoriam.

Poslanec a bývalý ředitel ÚSTR Pavel Žáček (ODS) míní, že Josef Mašín, jediný žijící člen skupiny, o certifikát žádat nepotřebuje. „O tom, co dělal, nikdy nepochyboval,“ uvedl. Ocenění členů skupiny je podle Žáčka důležité pro českou společnost.

Správní řízení trvalo pět let. „Zkoumalo všechny aktivity, které tito lidé učinili. Jasně rozhodlo, že podle zákona jsou účastníky třetího odboje a náleží jim úcta,“ konstatoval Blažek, který byl rovněž mezi iniciátory žádosti.

Zdena Mašínová – sestra Josefa a Ctirada Mašínových – uvedla, že je z udělení osvědčení u vytržení. „Režim byl teroristický, byl nesmírně tvrdý, nesmírně sadistický. Pokládali jsme za nutnost splnit odkaz našeho otce a proti tomuto teroru se postavit,“ zdůraznila.

Činnost odbojové skupiny bratří Mašínů vyvolává spory. Část veřejnosti odkazuje na fakt, že při jejích akcích zemřelo šest lidí – dva příslušníci Sboru národní bezpečnosti a pokladník, později i tři východoněmečtí policisté. Zvláště porevoluční komunističtí politici – ale nejen oni – označují členy skupiny za „vrahy“. Zároveň se ale objevují i návrhy na jejich vyznamenání. Letos navrhla Poslanecká sněmovna šest členů skupiny na Řád Bílého lva.