Ženy, které v Řeporyjích vedly děti přes koleje, nespáchaly trestný čin

Události v regionech: Přechod přes koleje nebyl trestný čin (zdroj: ČT24)

Tři ženy, které na začátku února převedly skupinu dětí přes železniční přejezd v pražských Řeporyjích i přes zapnutou výstražnou signalizaci, nespáchaly podle policie trestný čin. Informoval o tom server iRozhlas.cz, závěry pak potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Policisté případ předali správnímu orgánu, mohlo by podle nich jít o přestupek.

Na incident z 5. února upozornil starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Z videa, které zveřejnila internetová televize mall.tv, vyplývá, že ženy poté, co projel vlak, převedly 13 dětí přes koleje, i když byly závory stále spuštěné.

Policisté případ prověřovali pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. „Vyhodnocením kamerových záznamů a výslechem svědků došli kriminalisté k závěru, že nebyly naplněny znaky skutkové podstaty jakéhokoli trestného činu, které by opravňovaly zahájit trestní stíhání konkrétních osob,“ řekl Rybanský.

Incident je nyní prověřován pro podezření ze spáchání přestupku v dopravě. Případ by tak měl řešit pražský magistrát.

Medializace byla na místě, tvrdí místostarosta

„Z našeho interního šetření vyplynulo, že žádný ze zaměstnanců Českých drah vychovatelky k přecházení přes železniční přejezd nevybízel,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová ke zprávám, že ženy byly k přechodu přes koleje vyzvány. 

Událostí se zabývala také Česká školní inspekce, ukázalo se, že nešlo o skupinu dětí z registrované školy nebo školky.

Video spustilo bouři na sociálních sítích. Řada lidí ženy za přechod kolejí odsuzovala. Podle místostarosty Řeporyjí Davida Roznětinského (Zelení) ale medializace byla na místě. „Díky tomu daleko méně lidí přes ten přejezd přebíhá, u dětí je to snad třeba desetina toho, co tady bývalo,“ tvrdí. 

Rozhodnutí policistů není definitivní. Dozorující státní zástupce spis během příštího týdne podrobně prostuduje a pokud nebude se závěry policistů souhlasit, může jim případ vrátit k novému posouzení.