Zemanovi radí guvernér Rusnok, Drahošovi jaderná fyzička Drábová

Události: Spolupracovníci Miloše Zemana a Jiřího Drahoše (zdroj: ČT24)

Na obsah kampaně prezidentských kandidátů mají vliv i lidé kolem nich. Týmy Miloše Zemana a Jiřího Drahoše se teď chystají na televizní debaty, druhý z kandidátů se připravuje i na další výjezdy za voliči.

Jiří Ovčáček se po boku prezidenta Miloše Zemana pohybuje už téměř pět let. Zveřejňuje fotografie aktivit hlavy státu, ale především tlumočí její postoje. S nadcházejícími televizními debatami dostal na starost přípravu kandidáta.

„Nejsem součástí žádného volebního týmu, mojí úlohou je práce s médii, to znamená, že se plně věnuji plánovaným čtyřem duelům s panem Drahošem,“ řekl Ovčáček.

Při politických událostech, cestách po republice i do zahraničí Miloše Zemana celou dobu doprovází jeho kancléř Vratislav Mynář. Dodnes ale bez nejvyššího stupně bezpečnostní prověrky. Právě on stojí v čele spolku Přátelé Miloše Zemana, který zaplatil za Zemanovy billboardy.

Jeho členem je i další z nejbližších prezidentových mužů, Martin Nejedlý. Podnikatel známý vazbami na Rusko. „Myslím si, že by panu prezidentovi pomohlo, kdyby se distancoval od některých svých spolupracovníků, kteří mu nedělají dobrou reklamu a poškozují jeho pověst,“ radil po prvním kole premiér Andrej Babiš (ANO).

Vratislav Mynář a Martin Nejedlý
Zdroj: ČT24

V prezidentských otázkách má Miloš Zeman k dispozici také tým expertů. Kromě svých spolupracovníků se tak může obrátit třeba na guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka nebo šéfa svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka.

Drahoš sází i na dobrovolníky

Expertní tým má i Jiří Drahoš – jsou v něm třeba poradkyně pro energetiku Dana Drábová nebo astrofyzik a expert na dezinformace Jiří Grygar.

Ve volebním týmu budí největší pozornost manažer kampaně Jakub Kleindienst. Figuroval totiž ve firmě, která organizovala veřejné zakázky spojené s Davidem Rathem – podle obžaloby zmanipulované. „Je v mém týmu a i pro druhé kolo v něm zůstane, kompletní velení převezmu já sám,“ uvedl Drahoš.

Jeho nejbližšími spolupracovníky jsou pak vedoucí kanceláře Pavel Kolář, bývalý ředitel útvaru pro vnější vztahy ČSOB, a mluvčí Kateřina Procházková, bývalá zpravodajka České televize a Českého rozhlasu v Asii.

Kolář pro Drahoše pracuje podle svých slov zdarma – stejně jako Kleindienst. Na účtu kampaně jsou jejich služby vykázané jako bezúplatné plnění v hodnotě víc než milion korun.

V týmu Jiřího Drahoše je i Dana Drábová a Jiří Grygar
Zdroj: ČT24

Detaily kontaktní kampaně a podrobný harmonogram Jiřího Drahoše i jeho manželky Evy ladí asi desítka lidí v dobrovolnickém centru. Všechno koordinuje Jiří Voldán, který je v Drahošově týmu zaměstnán už od května.

„Teď se hodně staráme o distribuci propagačních materiálů,“ uvádí koordinátor dobrovolníků Voldán. Tým Jiřího Drahoše hlásí, že s bezplatnou pomocí se mu v regionech nabízejí další lidé.

Zeman má 4,5 milionu, Drahoš o osm víc

Na transparentním účtu Miloše Zemana je přes 4,5 milionu korun. Přestože Miloš Zeman uváděl, že před prvním kolem kampaň nepovede, poté, co se objevily billboardy a reklama v tisku, jeho mluvčí Ovčáček uvedl, že volební reklama byla použita s prezidentovým vědomím.

Za billboardy stojí sdružení Přátelé Miloše Zemana. O jeho financích ale nic neví ani Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Není to však porušení zákona, protože zákon nereflektuje možnost volební kampaně v této formě, ve které může jiná organizace působit jako jakýsi prostředník.

Jiří Drahoš má na účtu necelých 12,5 milionu korun.

Transparentní účet se dá sledovat den po dni – nejčerstvější data jsou u obou kandidátů k úterý. Na účet Miloše Zemana přišlo 31 položek do jedné koruny a jedna položka do 5000 korun. Nejvyšší částkou bylo 100 korun.

Jiří Drahoš včera obdržel jednu položku v řádu haléřů, 211 příspěvků v hodnotě 1 až 5000 korun a 50 položek s částkou vyšší. Největší dar měl včera hodnotu jednoho milionu.

Druhé kolo volby prezidenta se koná v pátek a sobotu 26. a 27. ledna. Voliči se budou rozhodovat mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem. Hlasovací lístky lidé dostanou až ve volebních místnostech.