Babiš znovu radí Hradu: Zeman by se měl zbavit Mynáře a Nejedlého

Prezident Miloš Zeman by se měl před druhým kolem volby zbavit kancléře Vratislava Mynáře i svého poradce Martina Nejedlého. V televizi Prima to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který už v sobotu hlavě státu prostřednictvím ČT vzkázal, aby se před hradním soubojem s Jiřím Drahošem distancoval od kontroverzních spolupracovníků.

Svým aktuálním prohlášením ministerský předseda navázal na sobotní komentář prvního kola volby. Tehdy Zemanovi (s poznámkou, že ho prezident označuje za politika nezkušeného v zahraniční problematice) doporučil odklon od jeho pročínské a proruské politiky. Současně hlavě státu poradil, aby se zúčastnil aspoň dvou – původně odmítaných – debat a snažil se spojovat společnost.

Poslední sobotní doporučení premiéra bylo, aby se Zeman v rámci obhajoby mandátu distancoval od některých svých spolupracovníků, „kteří mu kazí pověst“. A zatímco v den voleb mluvil Babiš ještě nekonkrétně, v nedělním rozhovoru pro Primu už sporné figury označil konkrétně a jmenoval kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

Babiš: Zeman je loajální až příliš

Distanc by podle něj mohl Zemanovi pomoct v kruzích, které se nyní staví proti jeho hradnímu angažmá. „Pan prezident je loajální ke svým nejbližším spolupracovníkům možná až nekriticky,“ poznamenal premiér. „Na jeho místě bych udělal nějakou inventuru, co se v rámci jeho úřadu za pět let stalo, různé aféry, kontroverze. Dal bych k tomu své stanovisko a snažil se to lidem vysvětlit.“

Babiš doplnil, že ve své politické minulosti se musel také rozloučit se svou nejbližší spolupracovnicí, ačkoli věděl, že nic neudělala. Připomněl tak pražskou komunální političku a někdejší místopředsedkyni ANO Radmilu Kleslovou. Ta v roce 2015 po informacích v médiích a kritice některých pražských politiků rozvázala smlouvu s polostátní firmou ČEZ a rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

Ovčáček tweetuje: Jsme součástí EU i NATO

Premiér současně zopakoval, že Zemana podporuje, podle svých slov by si ale dovedl představit i spolupráci s Jiřím Drahošem, jako s každým, kdo umí komunikovat. Myslí si ale, že ho chtějí jeho podporovatelé využít k tomu, aby přes něj ovlivňovali politiku.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček bezprostředně po Babišově sobotním prohlášení oznámil, že Zeman je s vyjádřením premiéra seznámen, odmítl ale na Babišova slova jakkoliv reagovat. V neděli pak mluvčí na Twitteru zveřejnil Zemanovo prohlášení, že je Česká republika součástí Evropské unie i NATO.

Slova předsedy vlády v Českém rozhlase komentoval i Zemanův vyzyvatel pro druhé kolo Jiří Drahoš. Podivil se nad tím, proč šéf hnutí ANO tato doporučení nedal hlavě státu už dávno, a momentální výzvu označil za součást politické hry. 

Štěch: Od Babiše šlo o kudličku do zad

Opačnou optiku nabízí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Divím se, že je stále ještě někdo překvapený, že Andrej Babiš říká, co si myslí. Vždy takový bude. Je to názor a řekne ho do éteru,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce. „Navzdory různým komentářům se ukáže, že žádný mocenský pakt (mezi Babišem a Zemanem – pozn. red.), jak je označováno, není. Jsou to dvě individuality, které spojuje společný zájem.“

Podle Michala Klímy, politologa z Metropolitní univerzity, za Babišovými slovy ale stojí právě vazba mezi předsedou vlády a prezidentem: „Došlo tady ke sňatku z rozumu. Jeden má zájem být jmenován premiérem, druhý být znovu zvolen. Je ale evidentní, že premiér je bytostně úplně jinak založen a potřebuje se distancovat od prezidenta, protože volby byly nepřímo i o paktu těchto dvou představitelů.“

Stejně mluví i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Věřilo se, že Miloš Zeman vyhraje v prvním kole. Andrej Babiš na to silně vsadil, hodně tomu pomáhal, a ejhle, ono to nedopadlo. Tak Andrej Babiš, typicky pro něj, okamžitě během několika minut zareaguje – a to bylo to vystoupení, kde Miloši Zemanovi vrazil takovou malou kudličku do zad,“ prohlásil s tím, že s kritikou Zemanova okolí se ztotožňuje.