Příznivce Zemana vzaly do Prahy i autobusy. Mynář zajistil VIP prohlídku Hradu

Reportéři ČT: Účastníci zájezdu (zdroj: ČT24)

Oslavy 17. listopadu na Albertově letos ovládli příznivci prezidenta Zemana – vybaveni transparenty a zelenými kartami. Do Prahy je mimo jiné přivezly speciální autobusy, které objednala Strana práv občanů. Do jednoho z nich se dostal i figurant České televize. Autobus byl vypravený z Osvětiman, odkud pochází hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten pak účastníkům zájezdu zajistil i prohlídku neveřejných prostor Hradu, kam se navíc dostali bez jakýchkoliv bezpečnostních prohlídek. Podrobnosti pro Reportéry ČT zjišťoval Lukáš Landa.

Jihomoravský městys Osvětimany není jen tak obyčejná obec. Žije v ní, podniká a působí zde i v zastupitelstvu hradní kancléř Mynář. V úterý 17. listopadu v devět hodin ráno odsud vyjel autobus směrem na Prahu. Po telefonu se do něj přes obecní úřad bez problémů přihlásil i kameraman České televize Jiří Krejčík.

„Autobusy byly dva. Jeden z Osvětiman, druhý ze Zlína. Dohromady asi 80 lidí. Přijeli jsme na Albertov, vyndali transparenty a šli jsme směrem k pódiu,“ popsal cestu na akci, která byla určená pro prezidentovy příznivce.

Cesta rovnou k tribuně

V autobuse jel i starosta Osvětiman Otakar Berka (KSČM). S ostrahou na Albertově se podle Krejčíka znal, cesta proto vedla rovnou pod pódium: „Pozdravil se, myslím, s velicím důstojníkem ochrany celého prostoru, tykali si. Přednostně nás pustil do uzavřeného prostoru před tribunou.“

Policie podle mluvčí Policejního prezidia Jany Macalíkové prostor zajistila a zkontrolovala a poté ho předala organizátorovi. „Pak už bylo na něm, koho dovnitř vpustí, to už není záležitostí policie,“ řekla Reportérům ČT.  

Zájezd na podporu prezidenta
Zdroj: ČT24

Podle publicisty Karla Hvížďaly šlo o uměle vykonstruovanou akci „na protest proti tomu, jak to probíhalo před rokem“. Tehdy na Zemana létaly z řad jeho odpůrců nadávky i vajíčka. Účastníci zájezdu z Osvětiman proto nyní naopak dostali jednotné transparenty s nápisem Ať žije Zeman!

„Trochu to připomíná komunistické první máje, kde všichni mají stejné plakáty. Na demonstracích, které vznikají spontánně, mají přece lidé vlastní transparenty s různými nápisy. Podle toho to i vypadá, že je to jejich vlastní názor. Takto to působí, že tam přišli lidé, kteří ho moc nemají, dostali do rukou plakáty a ty vztyčili,“ podotkl marketingový expert Jakub Horák.

VIP prohlídka Hradu s občerstvením

Výlet do Prahy tím ale zdaleka nekončil, jeho součástí byla i bezplatná návštěva veřejnosti jinak nedostupných reprezentačních prostor Hradu včetně drobného občerstvení, které měl nachystat kancléř Mynář.

obrázek
Zdroj: ČT24

„K mému překvapení jsme z Albertova dojeli přímo do areálu Pražského hradu. Vojáci před námi odstranili zátarasy a autobusy bez jakékoliv kontroly projely do garáží prezidenta,“ popsal cestu Krejčí. Bezpečnostního experta Andora Šándora takový postup překvapil a označil ho za velkou chybu: „Ti lidé mohli mít v autobuse uloženo cokoliv a cokoliv si z něj mohli odnést.“  

Bezpečnost se neřešila ani v průběhu prohlídky. „Vešli jsme dveřmi, kde nebyly žádné skenery. Nikdo mě za celou dobu nekontroloval,“ poznamenal Krejčí. Podle mluvčí prezidia „šlo o řádně oznámenou prohlídku reprezentačních prostor pro dopředu určenou a nahlášenou skupinu. Pro tento druh prohlídky byla zvolena i zcela běžná cesta vstupu, v souladu s příslušnou bezpečnostní směrnicí“.    

Bezpečnostní opatření nikdo neřešil

Kameraman České televize se ale na zájezd přihlásil pouze telefonicky přes obecní úřad Osvětiman. „Nikdo mi za celou dobu nezkontroloval totožnost, zda jsem opravdu Jiří Krejčí, který se na zájezd přihlásil,“ poznamenal.

Lidé byli nadšení, viděli jsme věci, které normální smrtelník neuvidí. Zájezd se jim moc líbil.
Jiří Krejčík
figurant Reportérů ČT a kameraman České televize

U vstupu do prezidentovy kanceláře je přitom podle Šándora nepochybně ochranná služba policie, která má každého člověka bez výjimky nechat rámem projít. „Když jsem tam chodil jako šéf vojenské rozvědky, tak jsem také procházel rámem, byť všichni věděli, kdo jsem a měl jsem na sobě i uniformu generála,“ upozornil.

S ohledem na to, že Hrad v poslední době mluví o posilování bezpečnosti a rámy chce nechat nainstalovat i do chrámu svatého Víta, je to proto podle bývalého mluvčího prezidenta Ladislava Špačka postup velmi nezvyklý.

Poděkování jménem prezidenta

Prohlídka Hradu končila v salonku s občerstvením. „Bylo tam červené a bílé víno, káva, chlebíčky, zákusky a nakonec se rozlévaly i nějaké panáky,“ popsal Krejčí. Na závěr přišel účastníkům zájezdu osobně poděkovat i Mynář: „Chtěl bych vám všem jménem pana prezidenta a hlavně jménem svým poděkovat, protože jste vážili dalekou cestu, a doufám, že ne zbytečně, na podporu pana prezidenta, který si to zaslouží.“     

Organizovaný zájezd na Albertov s následnou prohlídkou Hradu ale považuje řada oslovených lidí za problematický. „Jsou vlastně upláceni za nějakou podporu. Předem jsou sváženi s tím, aby se tam nějakým způsobem vyjadřovali, a potom za to dostanou odměnu,“ poznamenal Hvížďala.

Takto organizované zájezdy a shromáždění byly za komunismu. Vybraní lidé pak byli různým způsobem odměňováni. To by se v dnešní demokratické společnosti v žádném případě nemělo dít.
Rudolf Kučera
politolog a vysokoškolský pedagog

Materiální výhody, jako je například volební guláš nebo symbolická výhoda v podobě návštěvy Hradu, navíc fungují podle marketingového experta Jakuba Horáka velice silně: „Uvědomme si, že řada důchodců je kvůli obědu zdarma ochotná jet autobusem i na akci, kde jim potom vnutí staré zbytečné krámy.“

„Působí to tak, že si pan Zeman kupuje hlasy a podporu,“ domnívá se i David Ondráčka z Transparency International. Hlavní je proto podle něj odpověď na otázku, kdo celý zájezd včetně občerstvení platil: „Tady už se dostáváme do financování politických kandidátů.“

Kdo zájezd platil? To se ještě domluvíme

Starosta Osvětiman Reportérům ČT řekl, že obec zájezd neorganizovala, pouze přijímala zájemce. „Pořádala to Strana práv občanů (SPO), paní Petrželková,“ uvedl. Asistentka náměstka hejtmana Zlínského kraje Hana Petrželková (SPO) po telefonu sdělila, že zájezd organizovala jako soukromá osoba „pověřená místopředsedou Strany práv občanů ve Zlíně doktorem Lubomírem Nečasem“.

Zájezd na podporu prezidenta
Zdroj: ČT24

Podle Nečase se rozhodlo o zorganizování akce na krajském výboru SPO: „Pověřil jsem paní asistentku, aby autobusy objednala.“ K zaplacení zájezdu ale podle Petrželkové ještě nedošlo. Na otázku, kdo ho tedy bude platit, odpověděla: „To se ještě domluvíme. Budeme se bavit, jestli na to strana něco přispěje, popřípadě účastníci.“

Podle Krejčíka se ale v autobuse o placení čehokoliv vůbec nemluvilo. Nečas nicméně dodal, že kancléře požádali, zda by nemohl zajistit malé občerstvení. „To samozřejmě budeme hradit z peněz SPO,“ uvedl.

Mynář: Vyšel jsem vstříc spoluobčanům

Mynář Reportérům do telefonu řekl, že se na zájezdu nepodílel jako kancléř, ale jako krajský předseda SPO. Starosta ho prý požádal, zda by nešla zajistit i prohlídka Hradu. Podle Mynáře jsou takových žádostí desítky, možná stovky: „Tak jsem svým spoluobčanům na žádost mého kamaráda vyšel vstříc a řekl jsem: 'Když budete v Praze, proč bych to neudělal.' To je celé.“   

Pracovnice Správy Pražského hradu ovšem Reportérům na žádost o prohlídku stejných prostor řekla, že slouží prezidentovi a možnost si je prohlédnout v podstatě není.