Babišovy rady Zemanovi: Odvrátit se od Východu, jít do debat, distancovat se od spolupracovníků

Pokud chce Miloš Zeman zvítězit ve druhém kole, měl by deklarovat, že nechce zemi orientovat na Moskvu a Peking, zamířit do zprvu odmítaných debat a distancovat se od svých kontroverzních spolupracovníků. Oznámil to šéf hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že jeho podporu prezident stále má. Pro Zemana zní hlasy i z KSČM a SPD, Drahošovi gratulují strany napravo od středu.

Hnutí ANO nemělo před volbami závazné voličské doporučení, premiér Andrej Babiš ale oznámil, že bude volit Miloše Zemana. Na tom nehodlá podle svého aktuálního vyjádření nic měnit ani ve druhém kole, současně ale upozornil, že i když Zeman vyhrál výrazněji než před pěti lety, situace se změnila. A na Hrad adresoval hned tři rady.

„Pokud chce uspět v druhém kole, měl by jasně deklarovat, že nechce naši zemi orientovat na Východ. Že nechce naši zemi orientovat na Rusko nebo na Čínu a že to dělá čistě pro naše firmy, aby tam dělaly byznys,“ prohlásil Babiš s úvodním špílcem, že ho prezident označuje za politika, který nerozumí zahraniční politice.

Ve prospěch Zemana by podle Babiše mohlo promluvit i to, kdyby se distancoval od některých svých spolupracovníků, „kteří mu kazí pověst“ a navštívil aspoň dvě televizní debaty, jimž se v rámci předvolební kampaně dosud vyhýbal. Současně by se podle premiéra měl Zeman snažit sjednotit společnost, která je rozdělená.

Babiš po prvním kole radil Miloši Zemanovi, jak vyhrát (zdroj: ČT24)

Fiala: Místo noblesnosti pokleslá reality show

Občanská demokracie před hlasováním žádného kandidáta oficiálně nepodpořila, její předseda Petr Fiala nyní pogratuloval Jiřímu Drahošovi k postupu do druhého kola. „Občané udělali v prezidentské volbě první krok a já doufám, že za dva týdny uděláme společně i druhý a ukončíme toto nepříliš šťastné období,“ uvedl Fiala, který už během dne prohlásil, že Zemanovo další prezidentství není v  zájmu země, protože z noblesního úřadu vytvořil „pokleslou reality show“.

Ani Piráti nedávali před volbami jasné stanovisko, ve vnitrostranické anketě ale zvítězil Marek Hilšer před Drahošem a Michalem Horáčkem. Anketu chce nyní strana zopakovat, o případné podpoře se rozhodne podle výsledku. „Kdyby to bylo výrazně, tak zvážíme podporu jako strana. A já v rámci druhého kola budu volit, s výhradami tedy, pana Drahoše,“ řekl předseda strany Ivan Bartoš. Hilšerův zisk necelých devíti procent hlasů ocenil.

Podle Okamury je Drahoš favorit promigrantské lobby

SPD před hlasováním podpořila současného prezidenta a šéf hnutí Tomio Okamura se za Zemana vyslovil i pro kolo druhé. SPD podle něj stojí o prezidenta, který bude podporovat zákon o obecném referendu, bude vlastenec odmítající migranty a islamizaci společnosti, bude hájit zájmy země a bojovat s terorismem.

Okamura upozornil, že Zeman utržil víc než před pěti lety, Drahoš podle něj naopak dostal méně, než se čekalo: „Že favorit promigrantské a probruselské lobby měl málo, je dokladem jediné věci – nedokázal přesvědčit ani většinu antizemanovců.“ 

KSČM před prvním kolem jednoznačnou podporu nikomu nevyslovila a společné stanovisko dosud nepřijala ani pro druhé kolo, které proběhne za čtrnáct dní. Stranický šéf Vojtěch Filip ale volil současnou hlavu státu a podle aktuálního vyjádření se na situaci nic nemění. Zeman podle něj navíc vyhovuje komunistickému požadavku, aby hlava státu KSČM uznala jako plnohodnotnou část české politické scény. 

Ani ČSSD nevyslala před volbami jasné stanovisko a neurčitou pozici zachovala i po prvním kole. Úřadující předseda strany Milan Chovanec sice volil Zemana (s argumentem, že pomáhá českému průmyslu v zahraničí a komunikuje s občany), po volbách ale gratuloval oběma postupujícím kandidátům. Podobný vzkaz na obě strany adresoval i místopředseda sociálních demokratů Jan Hamáček. 

Reportáž: Politická scéna reaguje na první kolo prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Lidovci a Starostové pro Drahoše

Lidovci se před hlasováním postavili za Jiřího Drahoše a stejné doporučení pro své sympatizanty vydali i v případě druhého kola. Argumentují tím, že v čele země by měl stát člověk, který ctí demokratické hodnoty, ústavu a proevropskou orientaci země. Prezident by podle nich navíc neměl být populistou. 

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval demokratické síly k součinnosti před druhým kolem prezidentských voleb. Je podle něj třeba podpořit Drahoše. „Má šanci porazit ve druhém kole Miloše Zemana, pokud ho budou volit voliči ostatních demokratických kandidátů. Mohl by být reálnou změnou na Pražském hradě,“ prohlásil s tím, že jde o osobní podporu. Oficiální stranickou podporu podle něj TOP 09 nechystá. 

Starostové a nezávislí jako jedna z mála sněmovních stran už před volbami vyslovili přímou podporu, a to Jiřímu Drahošovi. Předseda hnutí Petr Gazdík nyní poděkoval všem Zemanovým protikandidátům za férovou a věcnou kampaň, požádal je o podporu Drahoše a oznámil, že STAN v příštích dvou týdnech chystají konkrétní akce v akademikův prospěch. 

Klaus: Doufám, že rozhodne venkov, a ne kavárna

Zemanovi voliči podle něj ukázali, že jim jde o Česko. „Ne o poklonkování cizím zájmům a ne o vyvolávání chaosu a diskontinuity za každou cenu. Řekli tím, že nechtějí masovou migraci a z ní plynoucí nebezpečí likvidace evropské a spolu s ní i české kultury, tradic a hodnot. Obávám se, že kandidát, který v prvním kole obsadil druhé místo, toto nebezpečí necítí a nebude mu umět čelit,“ uvedl Klaus.

„Miloš Zeman vyhrál ve všech krajích Čech, Moravy a Slezska, kromě Prahy. Věřím, že venkov – nikoliv pražská kavárna – rozhodne i kolo druhé,“ reagoval Klaus na skutečnost, že Zeman zvítězil ve třinácti krajích. Jeho soupeř pro druhé kolo Jiří Drahoš vyhrál v Praze a také mezi voliči hlasujícími v zahraničí.