Drahoš mění před druhým kolem strategii: Vyrazí mimo Prahu

Jiří Drahoš hodnotí výsledek prvního kola voleb (zdroj: ČT24)

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který postoupil do druhého kola voleb, ocenil své protikandidáty, s nimiž se setkával v debatách, za kultivovanou kampaň. Doufá, že od nich dostane podporu do druhého kola. V něm plánuje změnit volební strategii, vyjede za voliči hlavně mimo Prahu.

Účastník druhého kola prezidentských voleb Jiří Drahoš označil výsledek ve volbách za skvělý pocit. Je to podle něj ale jen postup ze skupiny do finále.

Drahoš se domnívá, že u voleb byla drtivá většina voličů současného prezidenta Miloše Zemana. Současnou hlavu státu zároveň kritizoval: jednak za tvrzení, že nedělá předvolební kampaň, jednak za to, že se Zeman neúčastnil žádných debat. 

„Já si kladu otázku, s kým vlastně budu soupeřit. Jestli s Milošem Zemanem, to je kandidát, který postoupí zřejmě z prvního místa, nebo s jeho spolupracovníky. Já mám pocit, že soupeřím s pány Mynářem, Ovčáčkem a Nejedlým,“ prohlásil Drahoš na brífinku ve volebním štábu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud by se měl se svým protikandidátem utkat ve dvou televizních debatách, bude požadovat, aby jedna z nich byla v České televizi. Výběr druhé z nich nechá na týmu Zemana, řekl serveru Novinky.cz. 

Drahoše pro 2. kolo podpořili další čtyři prezidentští kandidáti

Jiří Drahoš doufá, že i v druhém kole bude účast dobrá a dostane hlasy od voličů, kteří volili i jiné kandidáty. Sám prý ale o podporu ostatní soupeře z prvního kola žádat nebude.

Pro podporu Drahošovi se už během soboty vyslovili Marek Hilšer, Michal Horáček, Mirek Topolánek i Pavel Fischer, kteří dostali během prvního kola dohromady skoro 1,65 milionu hlasů.

Vyzyvatel Miloše Zemana chce před finále prezidentské kampaně změnit strategii předvolebního boje. Přeskupí svůj tým a převezme jeho vedení. Plánuje také skoro celé dva týdny strávit mimo Prahu, třeba v moravských krajích totiž ve srovnání se současným prezidentem příliš nebodoval.

„Všichni, kteří máte zájem o změnu, přijďte k volbám, přijďte k volbám a přijďte k volbám. A já pevně věřím, že to nebude marné, nebude to marné, nebude to marné,“ doplnil.

Na tiskové konferenci mimo jiné reagoval na srovnání se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. „Říkal jsem si, že i člověk úplně mimo politiku, s úplně jiným zázemím, člověk, který není 30 let v politice, netáhne si za sebou různé politické stíny minulosti, že může zvítězit proti velmi zkušenému politikovi. Takže Andrej Kiska je pro mě určitě velkou inspirací,“ uvedl Drahoš. Dodal, že jeho první návštěva by byla na Slovensko a velmi rád by se s Kiskou setkal.