Železničáři posilují spoje kvůli 17. listopadu. Hlavní nápor tentokrát pojede „proti špičce"

Někteří železniční dopravci nasadí o víkendu v souvislosti s oslavami 17. listopadu víc spojů. České dráhy se podle mluvčího Petra Šťáhlavského chystají na nápor cestujících opačným směrem, než je obvyklé. Oproti běžným víkendům bude většina lidí cestovat vlakem v sobotu do hlavního města. RegioJet podle mluvčího Aleše Ondrůje chystá operativní zvýšení kapacit na nejvytíženějších spojích. Leo Express počty míst zvyšovat nebude.

České dráhy čekají o víkendu nejvíc cestujících, kteří se chystají na oslavy 17. listopadu v hlavním městě, na dálkových spojích. „Vzhledem k termínu akcí očekáváme využití jinak obvyklé volné kapacity vlaků směřujících v sobotu ráno a dopoledne do Prahy, odpoledne a v podvečer pak z Prahy,“ říká mluvčí Petr Šťáhlavský.

V případě potřeby mohou České dráhy nasadit pohotovostní posilové vozy, které mají ve významných železničních uzlech, jako jsou například: Bohumín, Olomouc, Praha nebo Plzeň.

„Typ vozů vyhrazených pro posilování spojů odpovídá přirozeně skutečnosti, že jezdí jen při mimořádně zvýšené poptávce po přepravě a nejsou běžně řazeny do vlakových souprav. Například půjde o starší typy vozů bez klimatizace,“ dodává Šťáhlavský.

Na víkendový nápor cestujících se chystá taky RegioJet. „Budeme postupovat stejně, jako postupujeme v případě jiných dnů nebo období, kdy je zvýšená poptávka po cestování,“ vysvětluje mluvčí Aleš Ondrůj. „Posílíme spoje, u kterých se kapacita vyprodává. V případě potřeby nasadíme do provozu kapacity, které máme k dispozici, abychom co nejvíce vyšli vstříc zvýšené poptávce po cestování,“ doplňuje Ondrůj.

Naopak Leo Express se zvyšovat kapacitu vlaků nechystá. „Víkendové spoje jsou obyčejně velmi vytížené, nedá se tedy usoudit, že by to teď bylo ve spojitosti s plánovou demonstrací,“ řekl mluvčí společnosti Emil Sedlařík. Podle něj vlaky Leo Express stále ještě nejsou zcela obsazené.