Zaplaťte 45 milionů, apeluje Česká zbrojovka na obranu kvůli tendru na vesty

Ministerstvo obrany řeší nečekaný problém. Společnost Česká zbrojovka žádá resort o proplacení údajné škody ve výši desítek milionů korun. Jak zjistili Reportéři ČT, věc se týká nákupu neprůstřelných vest, který ministerstvo zrušilo v roce 2016, když ho řídil Martin Stropnický (ANO).

Informaci potvrdil mluvčí resortu obrany Jiří Caletka. „Česká zbrojovka nám zaslala dopisem výzvu k náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím a nesprávným úředním postupem,“ upřesnil Caletka. Ministerstvo má půl roku na to, aby na březnovou žádost zareagovalo. „Důvodnost výzvy není zatím vyhodnocena,“ odmítá Caletka odpovědět na konkrétnější dotazy.

Česká zbrojovka se na obranu obrátila kvůli zakázce z roku 2015. Uherskobrodská firma tehdy zvítězila v armádním tendru na dodávku 2291 neprůstřelných vest za 68,1 milionu korun. Resort však po několikaměsíčním tápání na konci roku 2016 vesty odmítl převzít a od kontraktu odstoupil. Ministerstvo tehdy argumentovalo tím, že Česká zbrojovka nedokázala zajistit průběžnou kontrolu jakosti použitého materiálu při výrobě.

Tuto průběžnou kontrolu měl provádět Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti (ÚSOJ) podřízený ministerstvu obrany. A Radek Hauerland, mluvčí České zbrojovky, tvrdí, že údajnou škodu způsobil právě ÚSOJ „z titulu nesprávného úředního postupu“.

Jde o další z řady sporů, který se kvůli nepovedenému nákupu vest mezi zbrojovkou a ministerstvem rozjel. Tím největším se několik let zabývaly české soudy, obrana v něm chtěla po zbrojní společnosti 27 milionů korun jako penále za zrušený obchod. Už během tohoto projednávání Česká zbrojovka několikrát upozornila, že spolupráce s ÚSOJ nebyla rozhodně ideální.

„Tvrdila, že na rozdíl od dřívějších veřejných zakázek byla v tomto případě spolupráce s ÚSOJ velmi problematická. ÚSOJ požadoval opakovaně dodání již jednou dodané dokumentace, vykládal nejasné části kupní smlouvy místo ministerstva obrany, nezákonně přerušoval řízení o státním ověřování jakosti,“ stojí v rozsudku uherskohradišťského okresního soudu, který v prosinci 2019 rozhodl, že Česká zbrojovka penále platit nemusí.

Předloni v červnu pak kauza skončila dohodou. Zbrojovka se zavázala, že nebude požadovat náhradu škody a ušlého zisku, ministerstvo se omluvilo za své výroky o neschopnosti firmy. „Nicméně touto dohodou není dotčeno naše právo domáhat se náhrady škody způsobené Úřadem pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti,“ tvrdí nyní Hauerland, mluvčí České zbrojovky.

Reportéři ČT žádali o vyjádření i Martina Dvořáka, dlouholetého ředitele ÚSOJ. Ten však na dotazy odmítl odpovědět a odkázal na ministerstvo obrany.