Zapisoval si, jak „sněží“ kokain i jak bere úplatky. Vlastní deník usvědčil exšéfa nemocnice Dbalého

Newsroom ČT24: Vlastní deník usvědčil exšéfa nemocnice Dbalého (zdroj: ČT24)

Sněžím a jsem down, to je nejspíš nejznámější zápisek z deníku někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Víc než zápisky o jeho závislosti na kokainu byly důležité ty o milionových úplatcích. Deník i s Dbalého počítačem zabavili policisté, později se k němu dostali novináři. Příběh dříve uznávaného neurochirurga a ředitele pražské nemocnice, ze kterého se stal alkoholik a drogově závislý, který skončil za mřížemi, rozplétal na stránkách Lidových novin i v knize reportér Radek Kedroň. Případ s ním v pravidelné rubrice Kauzy připomene pořad Newsroom ČT24.

Je to sedm let stará kauza, která je však živá ještě dnes. Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý si odpykává desetiletý trest, soudy ale ještě nevyřešily všechna jeho trestní stíhání. Vše začalo v roce 2014, kdy Lidové noviny začaly publikovat úryvky z jeho deníku a obvinily ho z braní úplatků a manipulace s veřejnými zakázkami. Oficiálně to udělala i policie, která měla deník k dispozici ještě dřív.

„Nejtěžší fází bylo ověřit ten deník. V té době kolovala spousta účelově změněných útržků a my jsme museli sedět a s pomocí dalších zdrojů velmi složitě, opravdu to bylo to nejsložitější, verifikovat, že máme skutečně deník Vladimíra Dbalého,“ vzpomíná na tehdejší události investigativní reportér Radek Kedroň. Pro Lidové noviny tehdy na kauze spolupracoval s novinářem Ondřejem Golisem, kterému se podařilo kompletní deník získat a přinést do redakce.

Usvědčil sám sebe

Od deníku pak byl už jen krok k materiálům advokátů, textu obžaloby i fotografii, na které je Vladimír Dbalý vyfocený s penězi. Právě tato fotografie spolu s několikastránkovým deníkem byla stěžejním důkazem v této kauze. Dbalému se tak podařilo usvědčit sebe samého. Vyšetřovatelům však tvrdil, že jeho poznámky nejsou deníkem, ale literárním dílem.

„Byl to opravdu jeho pracovní diář, on si tam velmi detailně popisoval jednotlivé pracovní schůzky, zakázky, které podepisoval, problémy, které v nemocnici řešil. A vedle toho tam řešil i osobní problémy, problémy s alkoholem, kokainem. Je tam například zapsaná scéna, kdy jel v opilosti domů, naboural nějaké auto a posléze uplatil policisty,“ říká Radek Kedroň, který je dnes šéfredaktorem serveru iRozhlas.cz.

Bez zápisků by některé situace zapomněl

Pro „experimenty“ s kokainem používal slovo sněžit, pro úplatky zase anglický slangový výraz pro peníze moo nebo moolah. Řada lidí dodnes nechápe, proč si takové věci Dbalý zapisoval. Podle Radka Kedroně je to proto, že by to jinak zapomněl.

„On si to zapisovat musel, aby neztratil přehled, protože byly dny, kdy byl velmi vytížen, byly dny, kdy přebíral úplatky od různých lidí. Někteří mu z jeho pohledu dlužili, protože nezaplatili všechno, takže to si zapisoval,“ vysvětluje.

Dbalý od počátku tvrdil, že zápisky jsou podkladem pro jeho fiktivní knihu, soud mu ale neuvěřil. Kniha z jeho zápisků nakonec přece jen vznikla. Loni ji pod názvem „Sněžím! Deník bílé mafie“ vydal novinář Radek Kedroň. Za dobrou zápletku považoval už jen to, že Dbalý na své poznámky v zabaveném počítači policii sám upozornil, když ho chtěl vrátit kvůli rozepsanému dílu. „Když jsem posléze ještě zjistil, že ukryl nakradené jmění v kufru, který putoval po celých Čechách a schovávali ho jeho kamarádi, tak mi přišlo, že to je slušná detektivka,“ vysvětluje Kedroň.