Dbalý neuspěl se stížností u Ústavního soudu. Skryté sledování ho prý nemohlo výrazně omezit

Podle Dbalého státní zastupitelství zasáhlo do jeho práv (zdroj: ČT24)

Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý neuspěl se stížností u Ústavního soudu, ve které tvrdil, že státní zastupitelství zasáhlo do jeho práv, když ho nechalo sledovat. Nejvyšší instance stížnost odmítla s tím, že ho skryté sledování nemohlo výrazně omezit. Důvodem sledování bylo podezření, že Dbalý předstírá nemoc a kvůli tomu brzdí vyšetřování jedné ze svých kauz.

Bývalý šéf Nemocnice Na Homolce je stíhaný za přijímání úplatků. Obžaloba viní Dbalého i dalších šest lidí ze zmanipulování zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Dbalý díky tomu údajně vybral na úplatcích přes 27 milionů korun, za což mu hrozí až deset let vězení.

Kvůli údajné nemoci se ale Dbalý několikrát omluvit ze soudního jednání. Jeho zdravotní stav proto řešila policie i soud. Bývalý ředitel nemocnice tvrdil, že se nemůže přijít seznámit se spisem v další části jeho kauzy a brzdil tak závěr vyšetřování. Údajně svému psychiatrovi sdělil, že má těžké deprese, zamyká se doma, má paniku z lidí, nechodí ven a v bytě si zatemňuje.

Policie ale měla podezření, že Dbalý jen simuluje. Státní zastupitelství ho proto nechalo sledovat. „V daném řízení to bylo podstatné z toho důvodu, že daný obviněný tvrdil, že není schopen účasti na úkonech trestního řízení,“ komentoval rozhodnutí státní zástupce Zdeněk Matula.

Podle vyšetřovatelů Dbalý chodil do lékárny nebo na poštu

Vyšetřovatelé zjistili, že si Dbalý ve skutečnosti vyzvedává léky v lékárně i zásilky na poště. Soud si také nechal zpracovat znalecký posudek, který  potvrdil, že se Dbalý může účastnit hlavního líčení. Ústavní soud teď konstatoval, že toto skryté sledování ho nemohlo výrazně omezit.

Z předchozích zkoumání také vyplynulo, že měl exředitel v minulosti problémy s alkoholem a drogami. „Posuzovaný trpí v současné době duševní poruchou, a to škodlivým užíváním alkoholu a anamnesticky i kokainu,“ píše se v soudním posudku na Dbalého. Podle znalců byl ale Dbalý za své jednání v nemocnici plně odpovědný. 

Kvůli údajné korupci čelí bývalý ředitel nemocnice ještě dvěma dalším trestním stíháním. V dubnu začal městský soud projednávat případ týkající se smluv na poskytování právnických služeb uzavřených mezi lety 2008 a 2011. Ve třetí kauze související mimo jiné s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie ještě nebyla předložena obžaloba.