Dárky i zaplacená útrata v restauracích. Soud řeší další kauzu kolem Dbalého

Události: Vladimír Dbalý u soudu (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud začal projednávat druhou kauzu bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Případ se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011. Lékaři hrozí až dvanáctileté vězení za přijímání úplatků. Spolu s ním čelí obžalobě dalších pět lidí. Před stejným soudem stojí Dbalý i kvůli tendru na nákup gama nože. Policie navíc v pondělí navrhla Dbalého obžalovat kvůli uzavírání dalších údajně nevýhodných smluv a za korupci.

Začátek hlavního líčení musela soudkyně opakovaně odkládat kvůli Dbalého zdravotním omluvenkám. Dbalý nyní sice k soudu přišel, hned v úvodu ale požádal, zda by kvůli zdravotním problémům nemohl vypovídat až jako poslední z obžalovaných. Z další účasti na jednání se poté omluvil.

Jeho výpověď tak zřejmě přijde na řadu koncem týdne. Pokud by ani tehdy Dbalý nevypovídal nebo k soudu nepřišel, proces se tím ale podle státního zástupce Zdeňka Matuly nezkomplikuje. Lékař už totiž prostor k vyjádření dostal, ačkoliv jej nevyužil.

Spolu s Dbalým je obžalovaný i advokát MSB Legal (dříve Šachta & Partners) David Michal, právník nemocnice Roman Žďárek, účetní Emilie Bialešová, Dbalého známý a někdejší šéf České konsolidační agentury Zdeněk Čáp a někdejší zdravotnický náměstek středočeského hejtmana Josef Kantůrek.

Hlavním důkazem jsou Dbalého poznámky

Matula viní Dbalého z toho, že si nechal od svých známých a od advokátní kanceláře Šachta & Partners platit za to, že s nimi za nemocnici uzavřel v rozporu se zákonem smlouvy na poskytování konzultací nebo služeb. Celkově si takto údajně přišel na dvanáct milionů korun. Hlavním důkazem proti Dbalému jsou, stejně jako u jeho dalších kauz, jeho vlastní poznámky. 

Obžaloba má tři části. První Dbalému vyčítá to, že v letech 2008 a 2009 postupně podepsal s Čápem a Kantůrkem smlouvy na poskytování metodické podpory, ačkoliv ji nemocnice od externistů vůbec nepotřebovala. Instituci tak údajně způsobil škodu 4,4 milionu korun. Od obou mužů podle obžaloby pravidelně dostával úplatky - od Čápa celkem nejméně 760 tisíc, od Kantůrka 360 tisíc korun. 

Vladimír Dbalý
Zdroj: Vladimír Dbalý/Vít Šimánek

Čáp u soudu popřel, že by Dbalému dával úplatky. „Předával jsem mu pouze dárky a drobné pozornosti,“ uvedl. Zmínil se například o knihách nebo lahvích alkoholu. „Státní zástupce to nazývá úplatky, já to nazývám standardní péčí o klienta,“ podotkl. Za Dbalého platil i útratu v restauracích.

Tvrzení obžaloby, že s Dbalým nezákonně uzavřel nepotřebnou smlouvu o poradenství pro nemocnici, odmítl. Ekonomické výsledky instituce se podle něj za dobu jeho poradenství významně zlepšily. Čápovi hrozí za podplácení a za pomoc k porušení povinnosti při správě cizího majetku až šest let vězení. 

Korupci odmítl i Josef Kantůrek, kterému Dbalý zadal veřejnou zakázku na poskytování připomínkové a konzultační činnosti s odměnou 70 000 korun měsíčně. Policistům už dříve řekl, že „smlouvu si přečetl bohužel letmo“, takže si nevšiml, že navzdory předchozí dohodě byla na dobu neurčitou. Chybu podle vlastních slov napravil tím, že činnost posléze sám ukončil. „Proto si troufám tvrdit, že moje činnost nemocnici nepoškodila, a tudíž nebyla společensky nebezpečná,“ uvedl.

Zdeněk Čáp, Josef Kantůrek a David Michal (zleva)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Druhý bod obžaloby se zaměřuje na to, že Homolka vypsala koncem roku 2007 zakázku na „účetní a medicínsko-právní služby“. Podle státního zástupce byl za krokem záměr přidělit zakázku Žďárkovi a Bialešové. Společně údajně zajistili, aby měli oproti ostatním uchazečům výrazně jednodušší podmínky.

Nemocnice chce po obžalovaných 50 milionů

Sdružení Žďárka a Bialešové tendr vyhrálo, ačkoliv nenabídlo nejnižší cenu. Homolce tím podle Matuly vznikla škoda nejméně 49,5 milionu korun. Tuto částku nyní nemocnice po trojici obžalovaných požaduje jako náhradu škody. Bialešová prý za získání smlouvy Dbalému postupně dala 8,5 milionu.

Poslední bod se týká údajně nezákonného zadání právních služeb kanceláři Šachta & Partners (nyní MSB Legal) , které Homolka vyplatila v letech 2009 až 2011 celkem 24,6 milionu korun. Obžaloba tvrdí, že Dbalý za to přijal od advokáta na úplatcích nejméně 2,3 milionu.  Obžalovaný Michal ale zdůraznil, že policie nenašla na penězích zabavených u Dbalého jeho otisky prstů. „Absolutně popírám, že bych dal panu doktoru Dbalému byť jen korunu,“ prohlásil.

Skutečnost, že Dbalý měl ve svém diáři u jména advokáta poznámku „moo“ (podle obžaloby slangový anglický výraz pro peníze), nestačí podle Michala k prokázání jeho viny a „spekulace o předávání úplatků nemůže před soudem obstát“. Dbalého deník s poznámkami byl podle právníka fikcí, nikoliv pracovním diářem. 

Pražský městský soud projednává ještě další Dbalého korupční kauzu, která se týká tendru na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Lékař vinu odmítá. U soudu končí dokazování. Závěr líčení však zkomplikovala námitka podjatosti proti soudkyni Silvii Slepičkové. Dbalý si stěžuje, že je proti němu zaujatá.

Dbalého možná čeká třetí soud

Od pondělí Dbalý čelí návrhu na obžalobu i ve třetí větvi případu. Kauza zahrnuje zakázku na poradenské služby či zakázku na poskytování správy a vývoje aplikací. Policisté už loni v listopadu navrhli obžalovat tři Dbalého spoluobviněné. Lékaře stíhali zvlášť, protože jeho zdravotní problémy brzdily vyšetřování. Podle kriminalistů způsobili obvinění nemocnici škodu přes deset milionů korun. 

„Návrh na podání obžaloby u pana Dbalého jsem obdržel minulý týden. Po prostudování spisu pravděpodobně obě věci znovu spojím dohromady,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Matula. Soudní znalci totiž v mezičase konstatovali, že Dbalý je schopný účasti u trestního řízení. Lékař navíc v pondělí osobně dorazil i k pražskému městskému soudu na začátek projednávání své druhé kauzy.