Bývalý šéf Homolky Dbalý nařkl soudkyni z podjatosti. Poté, co jej poslala na psychiatrii

Dbalému hrozí za zmanipulování tendrů až 12leté vězení (zdroj: ČT24)

U soudu končí dokazování v kauze údajného tunelování Nemocnice na Homolce. Bývalý ředitel Vladimír Dbalý a další obžalovaní ovlivnili podle žalobců za úplatky tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Závěr líčení však zkomplikovala námitka podjatosti proti soudkyni Slepičkové. Dbalý si stěžuje, že je proti němu zaujatá.

Situace se vyostřila poté, co soudkyně Silvie Slepičková poslala Dbalého na psychiatrické vyšetření. Tvrdil totiž, že není schopen kvůli depresím chodit k soudu. To ale znalci vyloučili, podle nich je Dbalý schopen účastnit se hlavního líčení. Ani pak ale Dbalý k soudu nepřišel a omlouvala se i jeho advokátka.

Teď zase soud musí řešit námitku údajné podjatosti. Sama soudkyně ani její senát se podjatí necítí, proti tomu ale podala obhajoba stížnost. Bude ji řešit Vrchní soud v Olomouci. Podle advokátů obžalovaných by soud mohl vynést verdikt na konci května.

Lékař čelí spolu s dalšími šesti lidmi obžalobě za to, že jako ředitel pražské Nemocnice Na Homolce získal při zakázce na digitalizaci chorobopisů a při nákupu gama nože více než 27 milionů korun na úplatcích. Soud začal už v lednu roku 2016, naposledy se jednalo počátkem loňského dubna.

„Nelze zpětně zjistit, kolik toho bral, ale normálně fungoval“

Dbalý pak hlavní líčení opakovaně oddálil tím, že zaslal zdravotní omluvenku a zároveň trval na své osobní účasti. Právě pak ho soudkyně poslala na psychiatrické vyšetření. 

„Bylo prokázáno škodlivé užívání alkoholu, od roku 2010 též zneužívání kokainu a benzodiazepinu. Po celou dobu trestné činnosti byl však obžalovaný schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání a své jednání ovládat,“ řekl již v březnu psychiatr Václav Fait, který Dbalého duševní stav poprvé zkoumal na jaře roku 2017 a poté ještě dvakrát.

Podle znalce se prokázalo pouze škodlivé užívání, nikoliv Dbalého závislost. „Nezjistili jsme takové poškození organismu kokainem nebo alkoholismem. Nelze zpětně zjistit, kolik toho bral, ale normálně fungoval: operoval, sportoval,“ doplnil Fait.

Policie zajistila i Dbalého deník, kam bývalý ředitel zapisoval i množství zkonzumovaných drog. Sám Dbalý ovšem tvrdí, že jde o literární fikci. 

Dbalému hrozí za zmanipulování tendrů až dvanáctileté vězení. Spolu s ním čelí obžalobě i jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný nebo bývalý vysoce postavený úředník z ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek.