Zájemci mají poslední den na změnu zdravotní pojišťovny od začátku příštího roku

Události: Poslední den na změnu pojišťovny od začátku roku (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek mají Češi poslední možnost změnit zdravotní pojišťovnu k začátku příštího roku. Žádost totiž musí podat tři měsíce předem. Pojišťovny letos přišly s řadou novinek – zaměřují se i na pacienty po covidu a přispívají jim na pobyty v lázních nebo testy protilátek. K důvodům přechodu patří například doporučení lékaře nebo přechod do ordinace, která má smlouvu s jinou pojišťovnou.

Nejzazším termínem pro změnu pojišťovny od začátku příštího roku je 30. září. Ať už člověk přestupuje kamkoliv, zdravotní pojištění platí stále stejné – je totiž dané zákonem. Pro změnu pojišťovny je potřeba přihlásit se u nové – odhlášení u staré potřeba není.

Kromě osobní návštěvy na pobočce mohou lidé podat přihlášku k nové zdravotní pojišťovně také elektronicky na webu či v mobilních aplikacích. „Je možné podepsat tuto přihlášku například v podpisovém poli prstem nebo také online přes datovou schránku nebo emailem s náležitým podpisem,“ jmenuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Viktorie Plívová.

Změnu zdravotní pojišťovny je povinné nahlásit zaměstnavateli. Kromě něj by o ní měli vědět také ošetřující lékaři pojištěnce – například praktikům dávají tyto informace přímo pojišťovny. Podnikatelé a živnostníci si musí připravit kopii živnostenského listu a potvrzení o výši záloh hrazených předchozí pojišťovně.

Pojišťovny lákají na nové benefity

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zatím eviduje zájem zhruba osmi tisíc nových pojištěnců. Rozhodují se hlavně na základě doporučení lékaře nebo známého. Dalším cílem je třeba sjednocení celé rodiny u jedné pojišťovny.

„Někteří specialisté nemají smlouvy s určitými pojišťovnami. Jsou to gynekologové nebo stomatologové, kteří preferují určitou pojišťovnu, a pacient nám potom řekne, že chce kvůli tomu a tomu pojišťovnu změnit,“ líčí Lucie Jordáková, praktická lékařka v Praze.

Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) hlásí dvanáct tisíc klientů, kteří k ní chtějí od ledna přejít. Část těch stávajících naopak odchází. Roli přitom hraje i nabídka benefitů. Pojišťovny letos přidávají i novinky, které reagují na covidovou situaci.

„Nově svým pojištěncům, hlavně těm, kteří prodělali covid-19, nadále mají zdravotní potíže a nebyli hospitalizováni, nabízí příspěvek až do výše tři a půl tisíce korun na týdenní pobyt v lázních,“ komentuje mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Klienty láká rovněž VZP: „Pokud se někdo chce aktivně starat o své zdraví, tak podle věku a životní situace u VZP může čerpat deset až dvacet tisíc korun,“ konstatuje mluvčí Viktorie Plívová. Podle mluvčí ČPZP Elenky Mazurové patří k nejoblíbenějším programům ty pro nastávající matky či letní tábory.