Žádné překrucování důkazů, trest je adekvátní, stojí v rozsudku, který potvrdil Ferimu vězení

„Nenašli jsme libovůli, ani překrucování důkazů,“ píše odvolací senát pražského městského soudu v rozsudku, kterým potvrdil tříleté vězení za znásilnění bývalému poslanci TOP 09 Dominiku Ferimu. Trojice soudců schválila verdikt obvodního soudu s tím, že důkazy hodnotil pečlivě a logicky. Za adekvátní označili i trest. V písemném rozsudku, který ČT získala, také varují před stereotypními mýty o správné oběti. Feri před několika dny nastoupil do vězení.

Pražský městský soud se zabýval odvoláním Feriho a poškozených žen, které požadovaly vyšší odškodné. Na veřejném jednání na konci dubna jim přiznal navíc pouze patnáctiprocentní úrok z prodlení, exposlancovo odvolání pak zamítl. Potvrdil mu tak tříletý trest ve věznici s ostrahou.

Česká televize získala písemné odůvodnění pravomocného rozsudku. Trestní senát v čele se soudcem Liborem Vávrou v něm upozorňuje, že hodnocení důkazů měl na starost hlavně Obvodní soud pro Prahu 3, který v kauze loni v listopadu vynesl nepravomocný verdikt. „Odvolací soud do tohoto procesu může vstupovat pouze ojediněle, a to v případech, kdy ve věci provedené důkazy soudem prvního stupně nejsou hodnoceny v souladu s trestním řádem,“ píšou soudci, kteří práci obvodního soudu chválí.

„Dostupné důkazy hodnotil podle vnitřního přesvědčení založeného na pečlivém uvážení všech okolností případu jednotlivě i v jejich souhrnu a učinil logicky odůvodněná úplná skutková zjištění,“ pokračuje městský soud. „Odvolací soud ani neshledal, že by soudem prvního stupně byla v projednávané věci uplatňována libovůle a důkazy byly překrucovány,“ doplnil senát.

Pozor na stereotypní mýty o „správné oběti“, upozorňuje soud

Feri v odvolání mimo jiné navrhoval výslech nových svědků a namítal podjatost jednoho z přísedících obvodního soudu. Odvolací senát mu nevyhověl, stejně jako odmítl jeho tvrzení o nevěrohodnosti oběti, kterou podle obžaloby znásilnil v březnu 2016. „Pokud se obsah výpovědi poškozené liší od jiných zjištěných skutečností pouze v dílčích podrobnostech, nelze pro tento důvod podle odvolacího soudu konstatovat nevěrohodnost její výpovědi, zejména vyjadřuje-li se k traumatizujícím událostem starým několik let,“ stojí ve verdiktu.

Výpověď oběti podle soudu obstojí i vzhledem ke zprávě, kterou Ferimu poslala o rok a půl později. „Poškozená zopakovala svůj nesouhlas s jednáním obžalovaného, když mu v reakci na zjištění, že podpořil hnutí proti sexuálnímu obtěžování a zneužívání Me Too, napsala, že mu také řekla ‚ne‘,“ odůvodňuje městský soud.

K případu druhé ženy, kterou Feri ve svém pronajatém bytě znásilnil v listopadu 2016, soudci upozorňují na to, že oběť znásilnění se nemusí útočníkovi fyzicky bránit. „Postačí, pokud pachateli musela být zjevná nevole této osoby s jeho jednáním,“ dodávají a vzápětí odmítají i Feriho námitky vůči údajným rozporům ve výpovědi třetí oběti. Tu se podle verdiktu v roce 2018 pokusil znásilnit v kuchyňce v budově Poslanecké sněmovny.

„Odvolací soud dále konstatuje, že je třeba vyvarovat se podlehnutí stereotypním mýtům o ‚správné oběti‘, které v některých svých námitkách obžalovaný předestírá, a projevech její věrohodnosti. (…) Typicky v případech sexuálně motivovaného násilí totiž půjde o situace ‚tvrzení proti tvrzení‘, neboť daný druh trestné činnosti bývá páchán v absolutním soukromí, navíc proti osobám ve slabším společenském postavení,“ vysvětluje soud.

V závěru rozsudku se odvolací senát zabývá právní kvalifikací a výší trestu. Soudci připouští Feriho dosavadní bezúhonnost, společenská škodlivost jeho činů ale podle nich vylučuje podmíněný trest. „Trest odnětí svobody v trvání tří let, tedy jeden rok nad samou spodní hranicí zákonné trestní sazby, je s přihlédnutím ke všem soudem prvního stupně zmíněným skutečnostem bezpochyby adekvátní,“ zmiňuje pravomocný verdikt.

Bývalý poslanec TOP 09 se po vypuknutí kauzy v květnu 2021 omluvil za nevhodné chování, obvinění ze znásilnění však celou dobu odmítal. Feri, který se chce ještě bránit dovoláním k Nejvyššímu soudu, podle serveru tn.cz v pondělí nastoupil do věznice v Teplicích. Poškozeným ženám musí dohromady zaplatit 510 tisíc korun, jedné z nich dalších 33 tisíc za psychoterapii.