Dominik Feri nastoupil do vězení

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil o víkendu do teplické věznice, kde si má odpykat tříletý trest za dvě znásilnění a jeden pokus o něj. ČTK to sdělil zdroj z vězeňského prostředí. Feri už dříve avizoval, že se proti rozhodnutí bude bránit u Nejvyššího soudu.

„Odsouzený si výzvu převzal 23. května, nastoupit k výkonu trestu musí do pěti dní od doručení výzvy,“ uvedl pro ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Marek Bodlák.

Prvoinstanční soud potrestal loni na podzim bývalého poslance TOP 09 tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Feri se proti rozsudku na místě odvolal k pražskému městskému soudu, který trest letos v dubnu pravomocně potvrdil. Feri tak musí nastoupit do vězení.

Feri dlouhodobě odmítá, že by se dopustil znásilnění. Po vyhlášení pravomocného rozsudku na konci dubna avizoval, že se bude bránit dovoláním u Nejvyššího soudu. „Žít v právním státě znamená respektovat i ty rozsudky, se kterými bytostně nesouhlasíme a o věcech, které se nikdy nestaly. Mohu jenom uvést, že ve věci bude přirozeně podáno dovolání. Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo,“ sdělil při odchodu z jednací síně.

Feri zpochybňoval věrohodnost dívek

Soudy projednávaly Feriho případ od loňského února. Státní zástupkyně ho obžalovala předloni v prosinci ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Podle rozsudku tehdejší mladý teplický radní, student práv a populární influencer ve svém bytě v březnu a listopadu roku 2016 líbal a osahával dvě dívky přes jejich nesouhlas a následně s nimi prováděl různé sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let. V roce 2018 se pak Feri pokusil o další znásilnění, když se snažil líbat a osahávat stážistku, kterou si coby poslanec přivedl do sněmovny.

Feri ve své obhajobě zpochybňoval věrohodnost dívek. Dva ze skutků popíral, třetí označil za dobrovolný sex. Soudům vytýkal, že nepředvolal jím navržené svědky, že vycházel z neobjektivních znaleckých posudků a že se nevypořádal s existující judikaturou. Státní zástupce Ferimu vyčetl nulovou sebereflexi, teatrální vystupování a přesouvání viny na oběti.

Napadeným ženám má Feri zaplatit dohromady 510 tisíc korun, jedné z nich dalších 33 tisíc korun za psychoterapii. Právní zástupkyně poškozených Adéla Hořejší uvedla, že je ráda, že rozhodnutím soudů došlo k ‚validaci‘ prožitků obětí.

„Je to pro ně nejvýznamnější pojmenování, ony potom mohou svoji negativní zkušenost lépe zpracovávat. Společnost jim dala za pravdu poté, co mnoho měsíců, několik let, čelily neustálému zpochybňování ze strany pana obžalovaného, bagatelizaci, zesměšňování a opravdu někdy i hrubému ponižování,“ řekla Hořejší.